Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Δημήτρης Μπιάγκης: «Μέτρα προστασία και στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων του τουρισμού από τη διαφαινόμενη πτώχευση του Ομίλου FTI»

Δημήτρης Μπιάγκης: «Μέτρα προστασία και στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων του τουρισμού από τη διαφαινόμενη πτώχευση του Ομίλου FTI»

Η προ των πυλών πτώχευση του Ομίλου FTI που πρόσφατα περιήλθε σε καθεστώς πλήρους αφερεγγυότητας και τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην τουριστική αγορά μετά από αυτήν την εξέλιξη γεμίζουν με ανασφάλεια τους επιχειρηματίες και εργαζομένους του τουρισμού καθώς επανέρχονται και πάλι μνήμες ανάλογες μ’ αυτές του 2019, όταν και χρεοκόπησε το αρχαιότερο τουριστικό γραφείο, η Thomas Cook πυροδοτώντας μια πρωτοφανή επιχείρηση επαναπατρισμού χιλιάδων πελατών που βρίσκονταν σε διακοπές σε ολόκληρο τον κόσμο και αλυσιδωτές οικονομικές αντιδράσεις.

Η χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης αφορά δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι, είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές, είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα. Ο όμιλος διατηρεί περίπου 11.000 υπαλλήλους με τζίρο 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι θα φροντίσει να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών. Εκεί παρεμβαίνει βέβαια και η ασφάλεια ταξιδιών, η οποία υπάρχει ήδη από το 2018. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις ελληνικές συμβαλλόμενες τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων που διαχειρίζεται η εν λόγω εταιρεία.

Κι ενώ από την περίπτωση Thomas Cook οι απώλειες του τουριστικού κλάδου εκτιμήθηκαν σε 35 εκατομμύρια ευρώ, με πολλές τουριστικές επιχειρήσεις να κλείνουν και χιλιάδες εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά τους, ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής αγοράς ακόμα περιμένει τις επιστροφές του ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια εκείνης της περιόδου που αφορούσαν την εταιρεία.

Την ίδια ώρα, κι ενώ από μέρους μας είχαν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία του τουριστικού μας προϊόντος, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές καμιά από αυτές δεν υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα, ο τουριστικός χώρος να παραμένει ευάλωτος, ανοχύρωτος και δέσμιος μιας κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τη χώρα.

Ήδη, εταιρίες που συνεργάζονται με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ανήκουν στον εν λόγω μεγάλο τουριστικό όμιλο, με συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και δικαστικών επιμελητών με προσωρινές διαταγές θέτουν υπό δικαστική μεσεγγύηση πωληθέντα εμπορεύματα που δεν είχαν εξοφληθεί στο νησί της Κέρκυρας, μια διαδικασία που αναμένεται να συνεχιστεί και σε άλλα ξενοδοχεία της εταιρείας, στη Ρόδο, την Κω κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και όλος ο τουριστικός κλάδος είναι ανάστατοι, καθώς τα διαχειριζόμενα ξενοδοχεία της εταιρείας απασχολούν πλήθος εργαζομένων που συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να εγγυάται κανείς το εργασιακό τους μέλλον, ενώ εκατοντάδες επιχειρήσεις ανησυχούν και δικαίως για τη διαφαινόμενη πτώχευση.

Παρά τις συνεχείς πιέσεις και προτάσεις των τουριστικών φορέων που επλήγησαν καίρια από την χρεωκοπία της Thomas Cook, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις και αναφορές μας, παρά τις προτάσεις μας, δεν έχει εφαρμοστεί από το Υπουργείο Τουρισμού κάποιος μηχανισμός προστασίας σε τέτοιες περιπτώσεις, και η τουριστικά μας αγορά παραμένει ευάλωτη και χωρίς δικλείδες ασφαλείας που θα διασφαλίζουν, τόσο τους εργαζομένους, όσο και τις επιχειρήσεις και το τουριστικό μας προϊόν από τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα.

Η τουριστική αγορά της χώρας, βίωσε μια δύσκολη διετή περίοδο με την έξαρση της πανδημίας, ενώ προηγούμενη χρονιά κλήθηκε να λειτουργήσει σ’ ένα νέο εύθραυστο καθεστώς, έχοντας να αντιμετωπίσει νέα οικονομικά και ενεργειακά δεδομένα που ακολούθησαν ως απότοκα του ξεσπάσματος της πολεμικής σύρραξης στην καρδιά της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, απέδειξε περίτρανα, πως δικαίως, αποτελεί το ισχυρό χαρτί της οικονομίας της χώρας μας, καθώς τα στοιχεία από την σεζόν που ολοκληρώθηκε στοιχειοθετούν τούτο το γεγονός.

Η νέα μεταβατική τουριστική περίοδος που είναι προ των πυλών, απαιτεί από την ελληνική πολιτεία γενναίες αποφάσεις στήριξης όλων αυτών των τουριστικών επιχειρήσεων που «έβαλαν πλάτη» στα δύσκολα και βοήθησαν τη χώρα σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς οι ίδιες αυτές επιχειρήσεις θα κληθούν να προτάξουν το τουριστικό προϊόν μας και να ανταπεξέλθουν σε ένα δύσκολο τουριστικό περιβάλλον που το χαρακτηρίζει το υψηλό ενεργειακό κόστος, η ανασφάλεια μερίδας της τουριστικής αγοράς, ο υψηλός ανταγωνισμός, αλλά και οι μεγάλες υποχρεώσεις που άφησε πίσω της η πανδημία και φαινόμενα όπως αυτό, της χρεωκοπίας ενός μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου.

Επειδή, η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μεριμνά για την προστασία και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

Επειδή, η ουσιαστική θωράκιση της τουριστικής μας αγοράς είναι απαίτηση όλων των ανθρώπων του τουρισμού.

Επειδή, ο τουριστικός κλάδος δέχθηκε καίρια πλήγματα όλα αυτά τα χρόνια, είτε από το πέρασμα της πανδημίας, είτε από την ενεργειακή και οικονομική κρίση λόγω του ξεσπάσματος της πολεμικής σύρραξης στην καρδιά της Ευρώπης, είτε από αντίστοιχα φαινόμενα χρεοκοπίας όπως της Thomas Cook.

Επειδή, ο τουριστικός κλάδος αποτελεί το ισχυρό χαρτί της οικονομίας μας και είναι επιβεβλημένη η χάραξη μιας ουσιαστικής πολιτικής στήριξης των επιχειρήσεών του, ειδικά μετά από όλα όσα βίωσε τα τελευταία χρόνια.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Με ποιον τρόπο προτίθενται τα Υπουργεία σας να ενεργήσουν ώστε να αποσοβηθούν δυσάρεστα γεγονότα στο τουριστικό μας προϊόν και την τουριστική αγορά της χώρας μας από τη διαφαινόμενη πτώχευση του μεγάλου τουριστικού Ομίλου FTI ;
2. Με ποιον τρόπο και ποιες ενέργειες σκοπεύουν τα Υπουργεία σας να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ήδη έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας της εν λόγω επιχείρησης;
3. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Τουρισμού η Δημιουργία Ειδικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων (υπό την εποπτεία του Ε.Ο.Τ.) με τη συνδρομή των συναρμόδιων Υπουργείων, όπου θα αξιολογούνται τόσο οι συνθήκες και το περιβάλλον της τρέχουσας σεζόν, όσο και οι προοπτικές των επομένων, θα λαμβάνονται καίριες αποφάσεις για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων, και θα υλοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για την υποστήριξη του προϊόντος όπου και όποτε χρειαστεί;
4. Ποιες ενέργειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες σχεδιάζετε για την στήριξη και διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διαχειρίζεται η εν λόγω εταιρεία στην Ελλάδα;
5. Ποιες ενέργειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες σχεδιάζετε για να στηρίξετε τις συμβαλλόμενες επιχειρήσεις με την εν λόγω εταιρεία;
6. Είναι στις προθέσεις σας η Δημιουργία ενός Υπερταμείου (Τράπεζα Τουριστικών Επενδύσεων) με τη σύμπραξη τόσο του Δημοσίου όσο και των Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου θα χρηματοδοτηθεί τόσο από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού, όσο και από εισφορά που θα καθιερωθεί σε κάθε τουριστικό συμβόλαιο, όπου θα παρακρατείται ένα μικρό ποσοστό επί των συμβάσεων (1-3%) για τη δημιουργία αποθεματικού, ικανού να εγγυηθεί την αποπληρωμή των επιχειρήσεων του τουρισμού σε περιπτώσεις χρεοκοπίας τουριστικών φορέων;
7. Είναι διατεθειμένο το Υπουργείο Τουρισμό να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τις λοιπές χώρες του νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα) που το τουριστικό μας προϊόν διαθέτει τα ίδια χαρακτηριστικά, ώστε να αντιμετωπιστεί επαρκώς το συγκεκριμένο φαινόμενο και να δημιουργηθεί ένα αρραγές μέτωπο θωράκισης των τουριστικών μας επιχειρήσεων και του προϊόντος μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή