Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Διαφωνίες… εντός Δημοτικής Αρχής Κ. Κέρκυρας  – Όχι στην υποβάθμιση των ΔΕ από  το νέο Σχέδιο Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου

Διαφωνίες… εντός Δημοτικής Αρχής Κ. Κέρκυρας  – Όχι στην υποβάθμιση των ΔΕ από  το νέο Σχέδιο Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου

Τις αντιρρήσεις τους αναφορικά με το νέο Σχέδιο Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας  & Διαποντίων Νήσων εκφράζουν με ψήφισμά τους οι εκλεγμένοι σύμβουλοι (κι αντιδήμαρχοι) των Δημοτικών Ενοτήτων καθώς, η ιδέα που προωθείται  προφανώς κι από το Δήμαρχο  θα υπάρχει ΜΟΝΟ Αποκεντρωμένο Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης και Αποκεντρωμένο Τμήμα ΚΕΠ, πράγμα, που όπως επισημαίνεται θα οδηγήσει στην πλήρη αποδυνάμωση των Ενοτήτων.

Βέβαια η εισήγηση της αλλαγής βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία, όπου και καταγράφεται μικρή δραστηριότητα των εν λόγω γραφείων, κάτι που ως στοιχείο θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια πρωτοβουλία συγκεντρωτισμού στις κεντρικές υπηρεσίες, πλην όμως εγείρει σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με την υπόσταση των ίδιων των Ενοτήτων που επί της ουσίας υποβαθμίζονται διοικητικά!

Πρώτη Δημοτική Ενότητα που υπέβαλε ψήφισμα είναι η ΔΕ Φαιάκων, ενώ έπεται το ανάλογο κείμενο από τη ΔΕ Αχιλλείων και προφανώς από τις υπόλοιπες ΔΕ στη συνέχεια.

Το ψήφισμα της ΔΕ Φαιάκων που κάνει κατανοητό το πρόβλημα και εμφανίζει τις πρώτες αντιρρήσεις των Δημοτικών και Τοπικών  συμβούλων της πλειοψηφίας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

«Οι κάτωθι υπογράφοντες Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Φαιάκων, και οι Δημοτικές Σύμβουλοι, εκλεγμένες στη Δ.Ε. Φαιάκων: Τσιμπούλη Θεοφανή (Αντιδήμαρχος Οικονομικών), Φαϊτά Μικαέλα και Ζερβού Μαρία, κατόπιν εκτενούς μεταξύ μας συζήτησης, εκφράζουμε την αντίθεσή μας με το Σχέδιο Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, όπως αυτό συντάχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ως προς τα άρθρα 2 (σελίδα 8) και 22 (σελ. 131-133), που αναφέρονται στη διάρθρωση των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Δήμου και στις Αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Γραφείων Διοικητικής Υποστήριξης Δημοτικών Ενοτήτων Αχιλλείων, Παρελίων, Παλαιοκαστριτών, Φαιάκων.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 σε κάθε Δημοτική Ενότητα (πλην Κερκυραίων και Διαποντίων Νήσων που εξυπηρετούνται από τις Κεντρικές Υπηρεσίες), θα υπάρχει ΜΟΝΟ Αποκεντρωμένο Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης και Αποκεντρωμένο Τμήμα ΚΕΠ, πράγμα που σημαίνει την πλήρη αποδυνάμωση των Ενοτήτων.

Στο άρθρο 22 (σελ. 131-133) αναφέρονται οι πολλαπλές αρμοδιότητες, (23 συνολικά), του Αποκεντρωμένου Γραφείου Διοικητικής Υποστήριξης, που αφορούν σε θέματα Γενικά, Διοικητικά, Οικονομικά, Αδειοδότησης Επιχειρήσεων.

Μέχρι τώρα, στο μεταβατικό Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων (ΦΕΚ 3235/Β΄/22.08.2019), όλες οι Δημοτικές Ενότητες αναφέρονταν ως «ΤΜΗΜΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» με:

1.Γραφείο Διοικητικών Θεμάτων

2.Γραφείο Οικονομικών Θεμάτων

3.Γραφείο Διαχείρισης Απορριμμάτων

4.Γραφείο Αδειοδότησης Επιχειρήσεων

5.Γραφείο Τεχνικών Υπηρεσιών και

6.Αποκεντρωμένη Υπηρεσία ΚΕΠ

Με το σχέδιο του νέου Οργανισμού, κάθε Δημοτική Ενότητα μετατρέπεται από Τμήμα Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών σε Αποκεντρωμένο Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ενέργεια ή για κάθε έγγραφο που θα συντάσσεται, ο αρμόδιοςυπάλληλος θα πρέπει να μεταβαίνει στο αντίστοιχο τμήμα του κεντρικού δήμου για μία υπογραφή, πράγμα που αντί να λύνει προβλήματα τα πολλαπλασιάζει, αφού πρόκειται για μία διαδικασία χρονοβόρα και με κόστος για τον υπάλληλο.

Επίσης καθώς ο υπάλληλος του αποκεντρωμένου γραφείου θα ανήκει σε τμήμα με έδρα τον κεντρικό δήμο, θα μπορεί ο εκάστοτε Προϊστάμενος – Τμηματάρχης να τον μετακινεί σύμφωνα με τις ανάγκες της υπηρεσίας,

Και βέβαια κανένας σχεδιασμός και μέριμνα δεν έχει γίνει:

Α) Για τη λειτουργία του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», το οποίο εξυπηρετεί κυρίως ηλικιωμένα άτομα με προβλήματα υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές, που δεν υπάρχει συγκοινωνία.

Β) Για τη δημιουργία Συνεργείου Καθημερινότητας ανά Δημοτική Ενότητα το οποίο θα εξυπηρετεί τις Δημοτικές Κοινότητες καθημερινά και όχι με ραντεβού, μία (1) ή δύο (2) φορές κάθε μήνα, όποτε μπορεί να εξυπηρετηθεί η Περιφέρεια από τις Κεντρικές Υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την ευέλικτη χρήση των παγίων προκαταβολών.

Το συγκεκριμένο σχέδιο οργανισμού δημιουργεί ένα δήμο που φαίνεται να αντιμετωπίζει το δημότη με «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Γιατί άλλες δυνατότητες εξυπηρέτησης θα έχει ο πολίτης ή ο δημότης που κατοικεί στο κέντρο ή κοντά στο κέντρο και άλλες εκείνος που μένει σε κάποιο χωριό και που μέχρι τώρα εξυπηρετούνταν από τις υπηρεσίες της Δημοτικής του Ενότητας, δεδομένων των μακρινών αποστάσεων αλλά και της κακής αστικής και υπεραστικής συγκοινωνίας.

Πιστεύουμε ότι οι Δημοτικές Ενότητες αποτελούν τη βάση του Κεντρικού Δήμου και η σωστή λειτουργία των υπηρεσιών τους δείχνουν το ενδιαφέρον προς τον δημότη.

Τα αποκεντρωμένα τμήματα είναι ο συνδετικός κρίκος των κεντρικών υπηρεσιών του Δήμου με τον πολίτη και στόχος μας πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των δημοτών και των επιχειρηματιών, ντόπιων και ξένων που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων.

Περιμέναμε να βρεθεί λύση και στο κτιριακό και αντί αυτού διαπιστώνουμε ότι με το παρόν σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας μετατρέπετε τα Αποκεντρωμένα Τμήματα σε απλά Γραφεία και απαξιώνετε την Περιφέρεια.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑ  ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Την τροποποίηση του σχεδίου του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, τη διατήρηση των Τμημάτων των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών και την αναβάθμιση και όχι την υποβάθμιση αυτών, για την καλύτερη, άμεση και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τη δημιουργία Αυτοτελών Αποκεντρωμένων Τμημάτων και τη συνέχιση της λειτουργίας των ήδη στελεχωμένων γραφείων για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

Την επίλυση του κτιριακού στη Δ.Ε Φαιάκων για τη στέγαση όλων των απαραίτητων υπηρεσιών.

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΣΤΗ Δ.Ε. ΦΑΙΑΚΩΝ  ΤΣΙΜΠΟΥΛΗ ΘΕΟΦΑΝΗ

Ο ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ε. ΦΑΙΑΚΩΝ  ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΑΖΗΣ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (Εκλεγμένες στη Δ.Ε. Φαιάκων)

ΦΑΪΤΑ ΜΙΧΑΕΛΑ -ΜΑΡΙΑ

ΚΑΤΩ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ: ΠΕΤΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ – ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ –

ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ, ΡΕΓΓΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ , ΦΑΪΤΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΚΑΡΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΑΝΩ ΚΟΡΑΚΙΑΝΑΣ: ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ – ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΜΑΝΔΥΛΑΣ ΦΩΚΙΩΝ

ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ: ΚΑΡΑΚΩΦ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΒΡΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ – ΓΚΑΤΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΣΠΑΡΤΥΛΑ: ΜΙΧΑΛΑ ΙΩΑΝΝΑ – ΠΡΟΣΩΠΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΘΕΟΔΟΤΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ

ΖΥΓΟΥ: ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΓΟΥΡΑΔΩΝ: ΣΓΟΥΡΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΣΩΚΡΑΚΙΟΥ: ΜΑΝΔΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή