Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2024». Πυροσβεστική άσκηση στις 13 Περιφέρειες και στη Κέρκυρα

«ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2024». Πυροσβεστική άσκηση στις 13 Περιφέρειες και στη Κέρκυρα

Η άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2024», πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, σε όλες τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας.

Τα σενάρια των ασκήσεων, αφορούσαν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων.

Στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες ασκήσεις σε δασικές εκτάσεις και συγκεκριμένα: στην Κεντρική Μακεδονία παρουσία του Γενικού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φαλάρα, στο περιαστικό δάσος της Τ.Κ. Εκκλησιοχωρίου Έδεσσας της Π.Ε. Πέλλας, στη Στερεά Ελλάδα, στην περιοχή Κούτση της Δ.Ε. Μαλακάσας του δήμου Ωρωπού, στην Κρήτηστην περιοχή του περιαστικού δάσους «Πευκάκια» πλησίον της πόλης του Ρεθύμνου στην Π.Ε. Ρεθύμνου, στη Δυτική Ελλάδα στην Τ.Κ. Άνω Καστριτσίου της Π.Ε. Αχαΐας, στην Πελοπόννησο σε δασική έκταση βόρεια του Αρχαίου θεάτρου Επιδαύρου της Π.Ε. Αργολίδας, στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκηστην Δ.Κ. Κιμμερίων Π.Ε. Ξάνθης, στη Θεσσαλία σε δασική έκταση πλησίον του οικισμού Άγιος Ονούφριος του δήμου Βόλου της Π.Ε. Μαγνησίας, στην Ήπειρο στον συνοικισμό Πεντέλης της Δ.Κ. Σταυρακίου του δήμου Ιωαννιτών της Π.Ε. Ιωαννίνων και στη Δυτική Μακεδονίαστην Τ.Κ. Εράτυρα του δήμου Βοΐου της Π.Ε. Κοζάνης. Στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ιονίων Νήσων, παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Λευκάδα, στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου, σε Κω και Ρόδο και στην ΠΕ.ΠΥ.Δ. Βορείου Αιγαίου, σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Σάμο.

Screenshot

Κατά την εξέλιξη των ασκήσεων δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, την προστασία του πληθυσμού, εντός της περιοχής που εξελίχθηκε η πυρκαγιά, την προστασία των υποδομών και τον αποκλεισμό εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής επέκτασής της.

Σκοπός των ασκήσεων ήταν η διαπίστωση, σε ρεαλιστικές συνθήκες, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του.

Ταυτόχρονα, δοκιμάστηκε:

η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληθυσμού,
η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων,
ο έλεγχος αξιοπιστίας της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής και των διαθέσιμων μέσων,
η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση καθώς και
η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων
Στόχος των συγκεκριμένων ασκήσεων ήταν η εφαρμογή των διαλαμβανομένων στα νέα σχέδια δασών στις περιοχές ευθύνης των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας και η κωδικοποίηση των ενεργειών πυρόσβεσης σε δασικές πυρκαγιές για την αντιμετώπιση παρόμοιων συμβάντων κατά την αντιπυρική περίο

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή