Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Δένδιας: H ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας “game changer” στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Δένδιας: H ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας “game changer” στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

H ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας αποτελεί μεγάλη τομή και “game changer” στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής.

Αναφέρεται επίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, στις επικείμενες αλλαγές στη θητεία και στους εξοπλισμούς.

Όπως δήλωσε, “η Αμυντική Καινοτομία, στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένου οικοσυστήματος στο οποίο θα συμμετέχουν βιομηχανίες του αμυντικού χώρου, startups, Πανεπιστήμια, Στρατιωτικές Σχολές και Ερευνητικά Κέντρα. Οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζονται από την νέα διεύθυνση Μετεξέλιξης και Καινοτομίας του ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το ΕΛΚΑΚ. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί το εκπληκτικό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα εκτός και εντός συνόρων, για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων. Στόχος να αποκτήσει η χώρα τεχνογνωσία και να μετατραπεί από καταναλωτής σε παραγωγό προηγμένης τεχνολογίας”.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε ότι “το γεγονός ότι υπάρχει ηρεμία αυτή τη στιγμή επί του πεδίου είναι πολύ θετικό. Ωστόσο, η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας από την Τουρκία αλλά και η διατήρηση του Casus Belli υπονομεύουν την προοπτική γενικότερης εξομάλυνσης των σχέσεων μας, όπως και το γεγονός ότι διατηρούνται ανυπόστατα θέματα, όπως τα τουρκολιβυκά μνημόνια. Θα ήταν ευχής έργον, πρόσθεσε, η ηγεσία της Τουρκίας να επιδείξει ευθυκρισία και βούληση για οριστική αλλαγή σελίδας. Αλλά όσο επιμένει η γειτονική χώρα στην αναθεωρητική λογική, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα και να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές ικανότητες. Αυτό πράττουμε με την «Ατζέντα 2030», με την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις μας περνούν σε μια νέα εποχή”.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι “η επιστολή LoA ( (Letter of Offer and Acceptance) για τα F-35 θα έρθει σύντομα προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδίαση και ναυπήγηση των Φρεγατών Constellation. Είναι κομβικής σημασίας προγράμματα, όχι μόνο για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και για τις δυνατότητες των ναυπηγείων μας. Η προμήθεια επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, κυρίως από την πώληση παλαιοτέρων αεροσκαφών”, διευκρίνισε.

Επίσης, ανηγγειλε ότι “το νομοσχέδιο για το νέο μοντέλο της θητείας -με βάση το πρότυπο της Φινλανδίας- προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο. Προωθούνται η εθελοντική στράτευση των γυναικών και οι αλλαγές στην εφεδρεία, με ουσιαστική επανεκπαίδευση όσων το επιθυμούν, μετά την απόλυσή τους, η δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων κατά τη θητεία και προγράμματα για την αξιοποίηση νέων ανδρών και γυναικών στην τεχνολογία και την Κυβερνοασφάλεια, που θα σπουδάζουν και θα υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα απορροφούνται από την αγορά, όπου θα είναι περιζήτητοι λόγω της τεχνογνωσίας που απέκτησαν”.

Για τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι “οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα είναι συνθήκη ύπαρξης για το κρατίδιο της Βόρειας Μακεδονίας. Όσο νωρίτερα το αντιληφθεί η νέα της ηγεσία, τόσο το καλύτερο”.

Εξάλλλου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε “βέβαιος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος” της εκλογής της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην ψηφοφορία του επόμενου μήνα. Υπενθύμισε δε ότι από την αρχή της θητείας μου στο υπουργείο Εξωτερικών είχα θέσει ως μία από τις κυρίαρχες προτεραιότητες την «καμπάνια» της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026. Με πολυεπίπεδη προετοιμασία και προσωπικές επαφές σε όλα τα σημεία της υφηλίου είδαμε να καρποφορεί η προσπάθεια. Ενδεικτικό είναι πως όταν παρέδωσα το χαρτοφυλάκιο τον Μάιο του 2023, είχαμε ήδη εξασφαλίσει επαρκείς δεσμεύσεις για την υπερψήφιση της ελληνικής υποψηφιότητας. Η επιτυχής έκβαση της υποψηφιότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ελπίζω να είναι οδηγός και για τις υποψηφιότητες της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2028-30) και την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης (2035-36), για τις οποίες είχε ήδη γίνει σημαντική προεργασία κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών”, πρόσθεσε.

Τέλος, για το μήνυμα που λαμβάνει ως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε:”έχω ειλικρινή επικοινωνία με τους πολίτες της, οι οποίοι παρά τα προβλήματα που πρώτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει, έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο λαϊκισμός άλλων κομμάτων δεν συνιστά λύση, και βέβαια ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πραγματικά πατριωτικό κόμμα, το οποίο προασπίζεται στην πράξη τα εθνικά συμφέροντα”.

Πηγή: iefimerida.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή