Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Beyond 2024 – Δένδιας: Στα 2 δισ. ευρώ το κόστος απόκτησης δύο θόλων αεράμυνας

Beyond 2024 – Δένδιας: Στα 2 δισ. ευρώ το κόστος απόκτησης δύο θόλων αεράμυνας

Σε 2 δισ. ευρώ ανήλθε το κόστος απόκτησης δύο θόλων για την άμυνα της χώρας, ενός αντιαεροπορικού και ενός αντι-drone. Αυτό είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Beyond 2024, επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός οικοσυστήματος αμυντικών βιομηχανιών που θα παράξουν καινοτόμα προϊόντα τα οποία θα καλύψουν υπαρκτές και καταγεγραμμένες ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Ο ίδιος δήλωσε εξαιρετικά αισιόδοξος ότι η χώρα θα μπορέσει να τα καταφέρει, παραθέτοντας ως ενδεικτικά τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία όλο το αμυντικό μας οικοσύστημα προσφέρει στο ΑΕΠ 0,74%, ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε αμελητέο. «Όταν χαλάμε 3,7% τον χρόνο για τις αμυντικές ένοπλες δυνάμεις σημαίνει ότι το 2,9%, άρα 3%, αν βγάλετε τη μισθοδοσία, πηγαίνει πακέτο στο εξωτερικό».

Όπως τόνισε: «αγοράζουμε πράγματα για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας κυριότητα. Και για να γίνει αυτό πρέπει να είμαστε τουλάχιστον σε μια φάση που να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του περιβάλλοντός μας». Απέναντι στον εξοπλισμό της Τουρκίας «πρέπει να έχουμε μια έλλογη απάντηση. Δεν λέμε να μπούμε σε έναν διαγωνισμό ποιος θα είναι πρώτος. Εμείς να αμυνθούμε θέλουμε, αλλά να μπορούμε να έχουμε μια δυνατότητα αποτροπής», διευκρίνισε ο κ. Δένδιας.

Για το τι φταίει που η χώρα είναι πίσω στην παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρχε μια λογική “αγοράζω από το ράφι”, πάνω σε αυτό έπεσε η κρίση και μετά το πράγμα έγινε ούτε αγοράζω από το ράφι, ούτε παράγω».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει το οικοσύστημα. «Αυτό το 0,74% δυνάμει δεν είναι αμελητέο. Είναι μόνο ως ποσοστό πολύ μικρό. Αν του δώσεις δυνατότητες και ευκαιρίες θα ανθίσει», προβάλλοντας ως παράδειγμα ο Ισραήλ για το οποίο είπε χαρακτηριστικά: «Το Ισραήλ έγινε από το μηδέν. Όλο το τεράστιο οικοσύστημά του, το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εξαγωγικό στον πλανήτη σήμερα έγινε από μια αγροτική οικονομία: η ανάγκη».

Ακόμη, ο κ. Δένδιας είπε ότι το ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας) θα πάρει τις ανάγκες τνω ενόπλων δυνάμεων και θα τις προκηρύξει στο οικοσύστημα ζητώντας λύσεις. Εάν οι λύσεις που προσφέρονται εγκριθούν από τις ένοπλες δυνάμεις, τότε θα ζητήσουν να κατασκευστεί ένα πρωτότυπο να δοκιμαστεί. Αυτό το πρωτότυπο θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες και εφόσον ανταποκριθεί θα γίνει η παραγγελία.

Οι ζητούμενοι τομείς είναι τα drones, τα αντι-drones, αντιαεροπορικά, αντιαεροπορικό θόλο, αυτόνομα κινούμενα στη θάλασσα, αυτόνομα κινούμενα κάτω από τη θάλασσα, αυτόνομα κινούμενα στη στεριά, συστήματα, ηχητικά ή λέιζερ, συστήματα προστασίας αρμάτων.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ο υπουργός υπογράμμισε ότι το 2030 που τίθεται ως στόχος στην ατζέντα είναι υπεραρκετό. Εχουμε, είπε, ότι το επίπεδο ετοιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλό «στην Ελλάδα όχι για αγορά απ’ έξω».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Δένδιας είπε ότι στην ΕΑΒ η προσπάθεια είναι πολύ μεγάλη. «Βρέθηκαν μέσα στην ΕΑΒ τεχνολογίες και δυνατότητες που αν εξελιχθούν θα μας εκπλήξουν όλους. Υπήρχε, όμως, πλήρης έλλειψη σύδεσης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και το αμυντικό οικοσύστημα. λειτουργούσε σαν μια νησίδα με ανθρώπους που είχαν εξαιρετικές ιδέες πρωτοτύπων που ποτέ δεν παρήχθησαν και ακόμη χειρότερα ποτέ δεν δοκιμάστηκαν. Αυτά η νέα διοίκηση τα παίρνει και τα παρουσιάζει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «θέλουμε να υπάρχει συνεργασία», επισημαίνοντας ότι αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι το σύστημα που θα εντάξει το ανθρώπινο κεφάλαιο σε μια συγκροτημένη προσπάθεια που κατευθύνεται προς δεδομένο στόχο».

Σε σχέση με τα ναυπηγεία, υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα μπαίνει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation».

ΠΗΓΗ:ot.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή