Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας: «Επιστήμη, ψευδοεπιστήμες & θεωρίες συνωμοσίας»

Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας: «Επιστήμη, ψευδοεπιστήμες & θεωρίες συνωμοσίας»

Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας διοργανώνει διάλεξη με θέμα: «Επιστήμη, ψευδοεπιστήμες & θεωρίες συνωμοσίας» και με ομιλητή τον κ. Σπύρο Γεωργαρά, φυσικός MSc

Η διάλεξη θα δοθεί τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 στις 21:00
στο Αμφιθέατρο του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ι. Θεοτόκη 72 (πρώην Αβραμίου)
με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 6978831840 κ. Σωκράτη Λινάρδο και
6942022548 κ. Χάρη Γουναρόπουλο .

 

Στην προσπάθεια επιβίωσης του ο Homo sapiens οικοδόμησε σταδιακά αυτό που λέμε επιστήμη και επιστημονική γνώση. Η μελέτη και η κατανόηση της φύσης μέσω της επιστήμης είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την επιβίωση και την ανάπτυξη του πολιτισμού μας και για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου μας. Αλλά και η εξοικείωση των πολιτών με την επιστημονική γνώση είναι απαραίτητη γιατί συμβάλλει στο να υιοθετήσουμε και εμείς τον κριτικό και ορθολογικό τρόπο της επιστημονικής σκέψης στη ζωή μας. Δηλαδή να σκεφτόμαστε και εμείς ορθολογικά, ώστε να πράττουμε αποτελεσματικά, όταν προσπαθούμε να επιλύουμε προβλήματα της καθημερινής ζωής.

Όμως στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα ακόμη και η επιστημονική γνώση έχει καταστεί εμπόρευμα , χρήσιμη μόνο για την οικονομική της αποδοτικότητα . Φυσικό επακόλουθο είναι ότι η επιστημονική γνώση να έχει σε πολλούς τομείς αντικατασταθεί από μία εύκολα εμπορεύσιμη , απλή και εύπεπτη γνώση χωρίς απαραίτητα αυτή η γνώση να πηγάζει από τη φυσική πραγματικότητα. Το διαπιστώνουμε στην προώθηση , μέσω του Διαδικτύου και μέρους των ΜΜΕ, πολυάριθμων ψευδοεπιστημονικών , μεταφυσικών και συνωμοσιολογικών θεωρήσεων, που καθημερινά διαβρώνουν τη λογική μας και που τελικά έχουν διεισδύσει ακόμη και στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Στη διάλεξη αυτή θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την αξία της επιστημονικής γνώσης ως τη μόνη αποτελεσματική ασπίδα του επιστημονικά εγγράμματου πολίτη ενάντια στον ανορθολογισμό, που μας κατακλύζει σήμερα από παντού και που βλάπτει σοβαρά την κοινωνία, τη δημοκρατία , αλλά και τις ίδιες μας τις ζωές.

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή