Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας: Την Παρασκευή 19/4 η απονομή των βραβείων του 9ου Μαθητικού Διαγωνισμού

Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας: Την Παρασκευή 19/4 η απονομή των βραβείων του 9ου Μαθητικού Διαγωνισμού

 

Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας προσκαλεί στην απονομή των βραβείων και επαίνων του 9ου Μαθητικού Διαγωνισμού αφιερωμένου στη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδας Αλίκης Παδοβά, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, και ώρα 20:00.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μαθητές μουσικής δωματίου του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας.

 

Αποτελέσματα του 9ου Μαθητικού Διαγωνισμού «Αλίκης Παδοβά»

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά εκατόν δεκαέξι (116) μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης των Λυκείων της Κέρκυρας και βραβεύτηκαν οι εξής:

  1. Τυχηρού-Ανυφαντή Φαίδρα του Στέφανου και της Μαρίας 2οΓΕΛ
  2. Αβράμη Κυριακή του Βασιλείου και της Θεοπούλας 3οΓΕΛ
  3. Θεοτόκη Ασπασία-Νεκταρία του Παναγιώτη και της Ελένης 5οΓΕΛ

 

Τιμητικό δίπλωμα ευφήμου μνείας με τη μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών θα απονεμηθεί στο Λύκειο Αγρού Κέρκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Α’ Λυκείου του Νομού Κέρκυρας και διεξάγεται από το 2014 σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

Τα θέματα, σχετικά με την κερκυραϊκή/επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, επιλέγει τριμελής επιτροπή φιλολόγων, αποτελούμενη από την κ. Μαρία Μιζότερα, και τους κ.κ. Κώστα Λιντοβόη και Νίκο Κοσκινά.

Φέτος η Επιτροπή, αξιοποιώντας την επέτειο των 80 χρόνων από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς που υπέστη η πόλη μας, τον Σεπτέμβριο του 1943 προέκρινε το ακόλουθο θέμα: «Το 2023 συμπληρώθηκαν ογδόντα χρόνια από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς που υπέστη η πόλη μας, τον Σεπτέμβριο του 1943. Αφού παρουσιάσετε συνοπτικά τα γεγονότα της εποχής και εντοπίσετε τις ανεπανόρθωτες απώλειες της Κέρκυρας, να εκθέσετε τους προβληματισμούς που σας γεννούν οι εμπόλεμες συρράξεις και μάλιστα στον 21ο αιώνα.».

Έτσι, κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο, εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης όλων των Γενικών Λυκείων της πόλης μας επισκέφθηκαν την Αναγνωστική Εταιρία, συνοδευόμενοι/ες από καθηγητές και καθηγήτριές τους, ξεναγήθηκαν στους χώρους της, είδαν πολύτιμα βιβλία, έργα Τέχνης, ξεναγήθηκαν στην περιοδική έκθεση για τον Λογοτέχνη Κωνσταντίνο Θεοτόκη και παρακολούθησαν προβολή διαφανειών και ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους βομβαρδισμούς.

Οι μαθητές/τριες που δήλωσαν συμμετοχή, συνέταξαν τα δοκίμια στο σχολείο τους, σε τετράδιο πανελλαδικών εξετάσεων και τα ονόματά τους καλύφθηκαν με ευθύνη του επιβλέποντος καθηγητή τους.

Εκτός από τις τρεις πρώτες μαθήτριες, που θα λάβουν ένα συμβολικό χρηματικό βραβείο, όλοι οι μαθητές θα λάβουν έπαινο συμμετοχής και εκδόσεις της Αναγνωστικής Εταιρίας.

Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της προς την προαναφερθείσα τριμελή επιτροπή φιλολόγων που έχουν την ευθύνη οργάνωσης αυτού του διαγωνισμού, προς τον Περιφερειακό Διευθυντή της Α/βάθμιας & Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρο Αγγελόπουλο και τον Διευθυντή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κέρκυρας κ. Χαρίλαο Αλαμάνο για την εξαιρετική συνεργασία, καθώς και προς τους εκπαιδευτικούς που υποστήριξαν αυτήν την προσπάθεια.

Κυρίως δε, ευχαριστεί και συγχαίρει όλους τους μαθητές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και παράλληλα προσκαλεί όλους τους νέους του νησιού μας, να γνωρίσουν την Αναγνωστική Εταιρία και, γενικότερα, να συνδεθούν με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

 

Αλίκη Παδοβά

H αείμνηστη Αλίκη Παδοβά, κόρη του δικηγόρου Αντωνίου Παδοβά και της Μαρίας Παδοβά, το γένος Αργυροπούλου, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1936. Στην Κέρκυρα πέρασε τα χρόνια της Κατοχής, ενώ μεταπολεμικά τελείωσε το Γυμνάσιο Θηλέων. Το 1958 έφυγε με υποτροφία για τις ΗΠΑ σπουδάζοντας Οικιακή Οικονομία στο Purdue University της Indiana. Εκεί έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, απέκτησε τέσσερις μεταπτυχιακούς τίτλους στην κοινοτική ανάπτυξη, κοινωνική εργασία, εκπαιδευτική επιμόρφωση και οικιακή οικονομία και ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα. Όμως, κράτησε μέσα στην ψυχή της την Κέρκυρα, την οποίαν επισκεπτόταν τακτικά. Ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές της, δημοσίευσε βιβλίο μαγειρικής, με θέμα αυθεντικές κορφιάτικες συνταγές, ενώ συχνά παρέδιδε κύκλους μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο Μιζούρι, όπου κατοικούσε, και αλλού. Με διαθήκη, στο τέλος της ζωής της (2011), κληροδότησε μια σημαντική ακίνητη περιουσία στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, που προσπαθεί -με όσα μέσα διαθέτει- να διασώσει και να προβάλει τον επτανησιακό πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του.

Η Αναγνωστική Εταιρία, έχοντας ως μέλημα να τιμήσει τη μνήμη της Μεγάλης Ευεργέτιδάς της αλλά και να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές την αγάπη για την Κέρκυρα, θέσπισε, κατόπιν εγκρίσεως του Υ.ΠΑΙ.Θ. (28-4-2014 αριθ.πρωτ.64779/Γ2) και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, τη διενέργεια ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού, με ένα συμβολικό χρηματικό βραβείο για μαθητές της Α΄ Λυκείου του Νομού Κέρκυρας, γύρω από θέματα σχετικά με την κερκυραϊκή και γενικότερη επτανησιακή πολιτισμική κληρονομιά, όπως αυτή νοείται στις μέρες μας (ιστορική, μνημειακή, άυλη, περιβαλλοντολογική).

Ο ετήσιος μαθητικός διαγωνισμός «Αλίκης Παδοβά» στοχεύει να αναπτύξει την άμιλλα και το ενδιαφέρον μεταξύ των μαθητών/τριών σε ζητήματα που άπτονται της επτανησιακής πολιτισμικής ιστορίας και φιλοδοξούμε να αποτελέσει σταδιακά έναν εκπαιδευτικό θεσμό στο νησί μας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://anagnostiki-etairia-kerkyras.eu/arxiki/drastiriotites/ekpaideusi/mathhtikoi-diagwnismoi-padova/

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή