Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » “Alea jacta est”. Την Τετάρτη κρίσιμη σύσκεψη στην Αθήνα για το υδρευτικό πρόβλημα της Κέρκυρας.

“Alea jacta est”. Την Τετάρτη κρίσιμη σύσκεψη στην Αθήνα για το υδρευτικό πρόβλημα της Κέρκυρας.

Ο “Κύβος ερρίφθη” και την Τετάρτη, όπως έχει γράψει κατά αποκλειστικότητα η “Κερκυραϊκή Άποψη” θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, με κορυφαία στελέχη αρμόδιου φορέα, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού και με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γιάννη Τρεπεκλή, του Γιώργου Μαχειμάρη Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας και άλλων.

Όπως έχουμε αναφέρει όλα ξεκίνησαν κατά την τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Κέρκυρα, στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα των ευρωεκλογών, όπου ο Περιφερειάρχης αλλά και οι Δήμαρχοι του έθεσαν, μετά επιτάσεως, την αγωνία τους για το Quo vadis, που πηγαίνει το νησί, που έλεγαν και οι Λατίνοι, μετά το “ναυάγιο” των Φραγμάτων.

Ο σχεδιασμός είναι δυαδικός, μια συνδυαστική πρόταση για μεταφορά νερού από Γαλάζιο Μάτι ή Θεσπρωτία και ανάπτυξη και αξιοποίηση λιμνοδεξαμενών. Μια στο Ρεκίνι, η οποία θα δώσει 1 εκατομμύριο κυβικά νερό, όταν τα φράγματα θα έδιναν 4 εκατομμύρια κυβικά νερό και η οποία δεν θα στοιχίσει πάνω από 5 εκατομμύρια, όταν ο προϋπολογισμός των Φραγμάτων έφθανε τα 280 εκατομμύρια ευρώ. Και η μετατροπή της Λιμνοδεξαμενής του Μοσχόπουλου στη Λευκίμμη με ταχυδιυλιστήριο για να υδροδοτήσει την ευρύτερη περιοχή.

Για την ιστορία να πούμε ότι το “Γαλάζιο Μάτι” είχε συζητηθεί αρχικά στα τέλη της δεκαετίας του 80, από δυο επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στο νησί, αλλά ήταν και μια από τις τρεις προτάσεις που είχε καταθέσει το 1994 η ομάδα Φορνιέ. Οι άλλες δυο ήταν τα Φράγματα που τελικά επελέγη και η μεταφορά νερού από την Θεσπρωτία, με σαφή πλεονεκτήματα η μεταφορά νερού από το Γαλάζιο Μάτι, κοντινή απόσταση, δεν υπήρχε αναγκαιότητα μεγάλων εγκαταστάσεων και υψομετρική διαφορά που βοηθούσε να έρθει το νερό με φυσική ροή, αλλά υπήρχαν τα γνωστά προβλήματα με την Αλβανία που βίωνε μια βαθιά κρίση μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Χόντζα. Και τώρα υπάρχουν διακρατικά ζητήματα, αλλά είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα για να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Την Τετάρτη νωρίς το πρωί είναι το κρίσιμο ραντεβού και ελπίζουμε να πάνε όλα κατ΄ευχήν.

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή