Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » 29 Μαρτίου 1864 – Η παραχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα

29 Μαρτίου 1864 – Η παραχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα

Στις 29 Μαρτίου του 1864 υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου κατά την οποία η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησε να παραχωρήσει τα Επτάνησα στην Ελλάδα.

Τα Επτάνησα αποτελούσαν κομμάτι της Βρετανικής Μοναρχίας υπό την ονομασία «Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων» από το 1815, όταν και της παραχωρήθηκαν από τη Γαλλία – βάσει της συνθήκης της Βιέννης που όριζε «την προστασία της ανεξάρτητης πολιτείας των Επτανήσων» – η οποία με τη σειρά της τα είχε κληρονομήσει από τη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο λόγος που οδήγησε στην παραχώρηση στην Ελλάδα ήταν αφενός οι έντονες πιέσεις των κατοίκων των Επτανήσων από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, και αφετέρου η σύναψη συνθήκης με το νέο βασιλιά, Γεώργιο Α’. Σύμφωνα με τη συνθήκη ο νέος μoνάρχης δε θα επιβουλευόταν τα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η απόφαση πάρθηκε από τον υπουργό εξωτερικών της Βρετανίας, Πάλμερστον και με τη στήριξη της Βασίλισσας Βικτωρίας, υπό την δικαιολόγηση ότι η διατήρηση τους ήταν εξαιρετικά δαπανηρή, ενώ δε κατείχαν και ιδιαίτερη στρατηγική σημασία.

Η συνθήκη του Λονδίνου υπογράφηκε από την ελληνική πλευρά από τον πρωθυπουργό, Χαρίλαο Τρικούπη, στις 29 Μαρτίου του 1864, ενώ στις 2 Μαΐου οι Βρετανοί αποχώρησαν από τα Επτάνησα.

Στις 21 Μαΐου του ίδιου έτους ολοκληρώθηκε η Ένωση, με τα νησιά να γίνονται επαρχίες του Βασιλείου της Ελλάδος. «Οι Άγγλοι εκάθησαν εις την Επτάνησον χρόνους 54, μήνας 8 και ημέραν μίαν», θα γράψει ένας ανώνυμος χρονικογράφος την ημέρα εκείνη. Ήταν η πρώτη εθελούσια αποαπικιοποίηση από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή