Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΟΒΡΙΑΚΗΣ:  Κυκλοφορεί τον Οκτώβριο το νέο μυθιστόρημα του Ν. Παργινού

ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΟΒΡΙΑΚΗΣ:  Κυκλοφορεί τον Οκτώβριο το νέο μυθιστόρημα του Ν. Παργινού

 

Κέρκυρα 1891. Η στυγερή δολοφονία ενός οχτάχρονου κοριτσιού στην εβραϊκή συνοικία συνταράσσει την Ευρώπη. Ο χαμός της εβραιοπούλας παροξύνει τα πνεύματα στο νησί του Ιονίου και γίνεται το έναυσμα για να ξεσπάσουν ζοφερά επεισόδια, που διατρανώνουν την ανθρώπινη κτηνωδία. Μέσα στη γενικευμένη αναταραχή, μια ομάδα χαμινιών παλεύει απέναντι σε στερεότυπα, θρησκευτικά πάθη και προκαταλήψεις, θέλοντας να διασώσει την αλήθεια και να περισώσει την ανθρωπιά.
Κέρκυρα 1944. Η εβραϊκή κοινότητα του νησιού σχεδόν αφανίζεται από τους ναζιστές, με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας και των Αρχών, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης Τελικής Λύσης, το αποκορύφωμα της δίωξης των Εβραίων και βασικό συστατικό του Ολοκαυτώματος. Ωστόσο ένα ιερό χρέος φωτίζει τη ζωή μέσα στον όλεθρο, ενώ όλα προοιωνίζονται την καταστροφή.
Κέρκυρα 2008. Ένα ξεχασμένο χειρόγραφο στην Οβριακή γίνεται η αφορμή να ξεδιπλωθεί το χρονικό αυτής της περιπλάνησης στα μάτια μιας ανυποψίαστης γυναίκας, η οποία αναζητά απαντήσεις για το οικογενειακό της παρελθόν. Μια διαδρομή σε θολά μονοπάτια, από τον ανεξιχνίαστο μέχρι σήμερα φόνο της μικρής Ρουμπίνας έως την παιδική υπόσχεση των χαμινιών και το Ολοκαύτωμα.

Είμαι ο Σπύρος Κορφιάτης, που, γεννημένος χωρίς επώνυμο, διάλεξε τούτο, καθώς υποδηλώνει τον τόπο του. Μα επιτρέψτε μου να συνεχίσω να με αποκαλώ απλώς Πίπη, όπως με φωνάζαν τότε που ήμουν το χαμίνι της Οβριακής.
Αυτή είναι η ταπεινή μου κατάθεση για τα θλιβερά γεγονότα εκείνα τα πέτρινα χρόνια. Για όσα ο κόσμος κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθει· κι αν πιστεύει πως έμαθε και πρέπει να ξεχάσει, να ξαναθυμηθεί. Είναι η δική μου κατάθεση αλήθειας στα γεράματά μου, τώρα που οι λέξεις μπορούν να γραφτούν, μιας και τότε δεν ήξερα να γράφω, το ομολογώ. Τώρα η σκιά τους στο άδειο χαρτί με στα γεράματά μου, τώρα που οι λέξεις μπορούν να γραφτούν, μιας και τότε δεν ήξερα να γράφω, το ομολογώ. Τώρα η σκιά τους στο άδειο χαρτί με στοίχειωσε και πρέπει να τις παραθέσω.

Κυκλοφορεί στις 19 Οκτωβρίου 2023 από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 

Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1971. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Κρεμάλα (2005), Με τον έρωτα περνάει ο καιρός με τον καιρό ο έρωτας (2009), Το τάγμα της ελπίδας (2011), Ο κανόνας της ορθής γωνίας (2014) και Το Σταυροδρόμι των Ηρώων (2019), τη συλλογή διηγημάτων Ο σκαλιστής των μπαστουνιών (2016) και το αφήγημα Φάρος ζωής (2017). Ζει μόνιμα στην Κέρκυρα, είναι παντρεμένος κι έχει μια κόρη κι έναν γιο.

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή