Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

1. Τα αποτελέσματα που κατέγραψαν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης επιβεβαιώνουν τις θετικές διεργασίες που εκφράστηκαν και στις βουλευτικές εκλογές, πάρα τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό. Σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο απεγκλωβισμός εργατικών-λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, η άνοδος του κύρους και η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αυτή η τάση εκφράστηκε και στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στις 13 Περιφέρειες και στους 262 δήμους, με περισσότερους από 20.000 υποψήφιους.
Συγκεκριμένα η Λαϊκή Συσπείρωση καταγράφει άνοδο και στις 13 Περιφέρειες, με συνολικό ποσοστό 10,03% δηλαδή αύξηση 3,2% σε σχέση με το 2019 (6,86%)
Τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους καταγράφουν άνοδο σε όλες τις μεγάλες πόλεις, εκλέγοντας κομμουνιστή δήμαρχο στην Ικαρία από τον α’ γύρο των εκλογών. Αναδείχθηκαν ως δεύτερη δύναμη σε μεγάλο αριθμό δήμων, σε ορισμένους από τους οποίους δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν την δημοτική αρχή εξαιτίας του καλπονοθευτικού χαρακτήρα του εκλογικού νόμου που διαμορφώνει πλαστές πλειοψηφίες με το 43%, αλλά και οδηγεί σε έναν δεύτερο γύρο νόθευσης τόσο της “βούλησης” του λαού με πλαστά διλήμματα, όσο και του τελικού εκλογικού αποτελέσματος.
Χαιρετίζουμε όσους και όσες στήριξαν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης και τους καλούμε να κάνουν το ίδιο με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα την επόμενη Κυριακή για να εκλεγούν δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη, Νίκαια-Ρέντη, Χαϊδάρι και Τύρναβο. Θα είναι προς το συμφέρον συνολικά των εργαζομένων και όλου του λαού μια τέτοια εξέλιξη. Θα επιδράσει θετικά στον γενικό πολιτικό συσχετισμό μπροστά στις μάχες που έρχονται. Στους υπόλοιπους δήμους και τις περιφέρειες, όπου τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν είναι στο δεύτερο γύρο, καλούμε τον λαό να στείλει μήνυμα καταδίκης (με λευκό ή άκυρο) εκείνων των κομμάτων και των συνδυασμών -όπως κι αν ονομάζονται- που κινούνται στην ίδια γραμμή και υπηρετούν την τοπική διοίκηση ως “μακρύ χέρι” του κράτους, των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Θα μας βρουν απέναντι από θέση ισχυρής αντιπολίτευσης στις αντιλαϊκές επιλογές τους.
2. Το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ που διατύπωσε στις βουλευτικές εκλογές -που έγιναν μόλις πριν λίγους μήνες- ότι ο συσχετισμός δυνάμεων εξακολουθεί να είναι αρνητικός, κάτι το οποίο προφανώς επιδρά και στην τοπική διοίκηση. Σε τοπικό επίπεδο επιδρούν επιπρόσθετοι μηχανισμοί χειραγώγησης και εξαγοράς, που συνδέονται με την κυβέρνηση, τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα, άλλους παράγοντες κλπ.
Το πιο σημαντικό είναι η κοινή συστηματική προσπάθεια, που γίνεται από όλα τα υπόλοιπα κόμματα μαζί, ότι δήθεν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι μια μάχη “τοπική”, “αυτοδιοικητική”, που δεν συνδέεται με τις συνολικές πολιτικές εξελίξεις και την κεντρική πολιτική γραμμή, συσκοτίζοντας τον χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης και διαχέοντας τις ευθύνες πότε στην κυβέρνηση, πότε στην Περιφέρεια, πότε στους δήμους και τελικά στο “πουθενά”. Αυτό είναι τελικά το έδαφος που λειτουργεί και ως “πλυντήριο” δημοτικών και περιφερειακών αρχών για τις καταγεγραμμένες και μεγάλες ευθύνες που έχουν στην όξυνση των λαϊκών προβλημάτων. Όλα αυτά ενισχύθηκαν και από το “σιωπητήριο” που επιβλήθηκε προεκλογικά με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων.
Οι όψιμες αντικυβερνητικές κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ “καταψηφίστε του εκλεκτούς του Μητσοτάκη” ήταν στην πραγματικότητα μια μεγάλη υποκρισία, αφού σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, στο πλαίσιο της παραπάνω λογικής, είτε ο ένας, είτε ο άλλος, είτε και οι δύο μαζί, είχαν κοινούς “εκλεκτούς” με τον Μητσοτάκη.
3. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το χαρακτήρα των τοπικών εκλογών ως κεντρικής πολιτικής μάχης. Προσπάθησε να σπάσει το κλίμα της “βουβαμάρας” που συνειδητά επιδίωξαν να διαμορφώσουν οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων, προκειμένου να μείνει ο λαός στο σκοτάδι και να θολώσουν το κριτήριο της ψήφου, ότι δήθεν αφορά κάποια στενά τοπικά προβλήματα.
Τόνισε ότι κριτήριο ψήφου αποτελεί το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων, από την ακρίβεια και τους αντεργατικούς νόμους μέχρι την έλλειψη σχεδιασμού πολιτικής προστασίας κλπ. Τα προβλήματα δεν χωρίζονται σε τοπικά και γενικά, σε προβλήματα του τόπου κατοικίας και του τόπου εργασίας. Άλλωστε η τοπική διοίκηση έχει εξελιχθεί, μέσα και από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ακόμη περισσότερο σε ιμάντα προώθησης της κυρίαρχης πολιτικής σε όλους τους τομείς.
Εδώ και χρόνια το ΚΚΕ έχει αναδείξει ότι οι Δημοτικές και Περιφερειακές Διοικήσεις, ως τμήμα του κράτους, βρίσκονται απέναντι από τον λαό και τις ανάγκες του. Έχουν πιο ενεργό ρόλο όσον αφορά την εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής της κάθε κυβέρνησης και της ΕΕ, την προώθηση αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα στην κοινωνική πολιτική, την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων για κάθε Περιφέρεια και Δήμο επιχειρηματικών συμφερόντων.
Οι μεγάλες καταστροφές του τελευταίου διαστήματος επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Οι δήμοι και οι περιφέρειες, με βάση τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων και της ΕΕ, προωθούν και στηρίζουν έργα με κριτήριο, πόσο και ποια μεγάλα οικονομικά συμφέροντα θα ωφεληθούν και όχι πώς θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες.
Το παράδειγμα της αγωνιστικής δημοτικής αρχής στη Πάτρα επιβεβαιώνει από την άλλη πως ό,τι κατάφερε η δημοτική αρχή της Πάτρας για την ανακούφιση και στήριξη του πατραϊκού λαού, το κατάφερε ακριβώς επειδή ήταν μαχητική αντιπολίτευση στις κυβερνήσεις και τους άλλους κρατικούς μηχανισμούς, επειδή δεν συμβιβάστηκε με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης, επειδή έδειξε σε πολλές περιπτώσεις απειθαρχία και ανυπακοή σε αυτές τις κατευθύνσεις. Έκανε δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που κάνουν οι δήμαρχοι των άλλων κομμάτων σε όλη την Ελλάδα.
4. Το επόμενο διάστημα οι Τοπικές Διοικήσεις θα κληθούν να βάλουν πλάτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως άλλωστε σημείωσε ο πρωθυπουργός. Είναι σε εξέλιξη τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που μετατρέπει και την Τοπική Διοίκηση σε ντίλερ για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Πριν λίγες ημέρες κατατέθηκε το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024. Εκεί αποτυπώνεται η ίδια πολιτική που στραγγαλίζει τα οικονομικά των δήμων και θυσιάζει τα αναγκαία για το λαό έργα και υποδομές στο βωμό των προτεραιοτήτων του κεφαλαίου και των ματωμένων πλεονασμάτων.
Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν το πραγματικό δίλημμα που τέθηκε αντικειμενικά και στις τοπικές εκλογές: Δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα είναι τα καλά παιδιά του κεντρικού κρατικού μηχανισμού, υπηρέτες των εκάστοτε κυβερνήσεων και μεσάζοντες επιχειρηματικών συμφερόντων ή περισσότεροι εκλεγμένοι σε δήμους και περιφέρειες που θα είναι σύμμαχοι στον αγώνα των εργαζομένων και όλου του λαού για τις δικές τους ανάγκες, βάζοντας περισσότερα εμπόδια σε μια εχθρική για τον λαό πολιτική; Οι άλλες παρατάξεις -με ή χωρίς χρίσμα- υπηρετούν την τοπική διοίκηση – “μακρύ χέρι” του κράτους. Γι’ αυτό, άλλωστε, και σε πολλές περιφέρειες και δήμους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στήριξαν κοινούς υποψηφίους. Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα θα βάλουν πλάτη στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Πραγματικός αντίπαλος αυτής της πολιτικής θα είναι οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, των ψηφοδελτίων που στήριξε το ΚΚΕ σε όλη την χώρα.
5. Τα δύσκολα είναι μπροστά για τον λαό σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό το λόγο τα “κυβερνητικά χαμόγελα” για το εκλογικό αποτέλεσμα έχουν “κοντά ποδάρια”, γιατί σε μεγάλα τμήματα του λαού δυναμώνει η ανασφάλεια, η οργή, η αγανάκτηση απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική που οξύνει συνεχώς τα εργατικά – λαϊκά προβλήματα. Ο εργατικός – λαϊκός κόσμος που ψήφισε συγκεκριμένους υποψήφιους των αστικών κομμάτων δεν σημαίνει ότι τους έδωσε «λευκή επιταγή». Άλλωστε το υψηλό ποσοστό αποχής, ιδιαίτερα σε μεγάλους δήμους, περικλείει σημαντικό ποσοστό διαμαρτυρίας απέναντι σε τοπικές αρχές που υλοποίησαν την κυρίαρχη πολιτική, αλλά και συνολικά απέναντι στον μηχανισμό της τοπικής διοίκησης με τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα που αυτός έχει.
Είναι προφανές ότι απέναντι σε αυτό το σκηνικό εναλλακτική λύση δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε τα ποσοστά αυτών των κομμάτων, ιδιαίτερα η καθίζηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, αναδεικνύει και τον συμπληρωματικό αντιλαϊκό ρόλο που ακόμη πιο έντονα αυτά τα κόμματα παίζουν, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Γι΄ αυτό είναι αποπροσανατολιστική η προσέγγιση που αναρωτιέται «πώς γίνεται να κυριαρχεί η ΝΔ», παρά το γεγονός ότι μια σειρά εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος έχουν ανεβάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση. Η μεγαλύτερη φθορά της σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να γίνει στοιχείο μεγαλύτερης μαχητικής συνειδητοποίησης ότι δεν μπορεί να υπάρξει «αριστερή», «ριζοσπαστική» κυβέρνηση στο πλαίσιο του συστήματος, χωρίς αποφασιστική σύγκρουση με αυτό.
Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης στις μεγάλες μάχες, στο εργατικό – λαϊκό κίνημα σε προοδευτικό αριστερό κόσμο που σήμερα είναι απογοητευμένος από την πορεία της σοσιαλδημοκρατίας, από το δρόμο των ψευδαισθήσεων και των αυταπατών που έχει οδηγήσει στον εκφυλισμό. Η ελπίδα για το λαό είναι ο δρόμος αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής, είναι ο δρόμος των εργατικών – λαϊκών αγώνων σε σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
6. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι μεγαλώνουν οι ευθύνες μας να συμβάλλουμε πιο αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση τη μαχητικότητα, τη μαζικότητα του εργατικού – λαϊκού κινήματος, στην οργάνωση της καθημερινής πάλης του λαού, για να αποτρέψουμε χειρότερα μέτρα από την κυβέρνηση της ΝΔ και από τη συναίνεση που παρέχουν τα άλλα αστικά κόμματα, αλλά και από τις αντιλαϊκές τοπικές διοικήσεις σε Δήμους και Περιφέρειες. Σε αυτή την υπόθεση το ΚΚΕ, μαζί με τους πλέον περισσότερους εκλεγμένους της Λαϊκής Συσπείρωσης στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις. Για να εμποδιστούν νέα μέτρα. Για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, όλων όσων υποφέρουν. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για τη διεκδίκηση έργων και υποδομών που θα υπηρετούν την προστασία του λαού. Για να εκφραστεί η αντίθεση στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, όπου έχει ανάψει για τα καλά το φιτίλι του πολέμου. Πρόκειται για σχέδια στα οποία συμμετέχει ενεργά η κυβέρνηση της ΝΔ, με την συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων, όπως δείχνει άλλωστε και η κοινή στήριξή τους στο εγκληματικό κράτος του Ισραήλ. Για να υπάρχει μια πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, για να ανοίξουμε το δρόμο, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

 

 

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή