Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Τουρκία: «Πράσινο φως» από την Εθνοσυνέλευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: «Πράσινο φως» από την Εθνοσυνέλευση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως μεταδίδει το TRT Haber, από τους 346 βουλευτές, υπέρ ψήφισαν οι 287 και κατά οι 55, ενώ τέσσερις απείχαν.

Μετά την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης το πρωτόκολλο πρέπει τώρα να λάβει και την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Συνήθως η διαδικασία αυτή είναι γρήγορη, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Νωρίτερα σήμερα, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης.

Υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τάχθηκε και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής του CHP Κωνσταντινούπολης Oğuz Kaan Salıcı δήλωσε ότι τους ενδιαφέρει η αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ απέναντι σε κάθε είδους απειλές που διαταράσσουν το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας και δήλωσε: «Υποστηρίζουμε την πολιτική επέκτασης του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή νέων μελών. Για τον λόγο αυτό, ως CHP, θα πούμε ”ναι” στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη σημερινή ψηφοφορία».

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης, το ισλαμιστικό Κόμμα Ευτυχίας και το δεξιό εθνικιστικό Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ, έκαναν γνωστό ότι θα καταψηφίσουν το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας.

Η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού της Σουηδίας
Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα: Η Τουρκία αποδεικνύει την αφοσίωσή της στο ΝΑΤΟ
«Μόλις πριν από λίγα δευτερόλεπτα, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ. Σπουδαία κίνηση για τη Σουηδία, την Τουρκία και όλο το ΝΑΤΟ», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα Χ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ.

Σε ξεχωριστή ανάρτησή του στον λογαριασμό της αμερικανικής πρεσβείας, ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε: «Εκτιμώ βαθύτατα την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση της Συμμαχίας, η οποία σήμερα είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η αφοσίωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αποδεικνύει ξεκάθαρα τη διαρκή εταιρική μας σχέση. Οι ευχαριστίες μου στον τουρκικό λαό και την κυβέρνηση».

Πηγή: iefimerida.gr

Επιστροφή Στην Κορυφή