Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια – Σε δημόσια διαβούλευση εντός των επομένων ωρών

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια – Σε δημόσια διαβούλευση εντός των επομένων ωρών

Από τον Σεπτέμβριο του 2025 θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα, όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο.

Η εισαγωγή των υποψηφίων στα μη κρατικά παραρτήματα των ξένων Πανεπιστημίων θα γίνεται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Παιδείας.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει επί 0,8.

Δικαίωμα εγγραφής θα έχουν:

Οι κάτοχοι ελληνικού απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και ΕΒΕ του επιστημονικού πεδίου που αντιστοιχεί το πρόγραμμα
Οι κάτοχοι International Baccalaureate ή αντίστοιχου τίτλου
Οι κάτοχοι ισότιμου απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής
Επίσης, δήλωσε ότι οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

Ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτηρίων τουλάχιστον.

Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή. Τα κριτήρια της ίδρυσης, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και την τήρηση τους θα την έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών, ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Κάθε μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστημιακό ίδρυμα υποχρεούται να έχει διδακτικό προσωπικό τα μέλη του οποίου σε ποσοστό 80% θα πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού σε θέμα συναφές με το αντικείμενο της διδασκαλίας και να είναι εγκεκριμένα από το μητρικό ίδρυμα. Ο αριθμός τους δεν μπορεί να είναι κατώτερος των 30 για ίδρυμα τριών σχολών με προβλεπόμενο όριο διδασκαλίας τις 12 ώρες εβδομαδιαίως.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια πρόκειται να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση εντός των επομένων ωρών, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας.
ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

 

Επιστροφή Στην Κορυφή