Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Την επόμενη ημέρα θα χρειαστεί πράξη, δουλειά, συνέπεια λόγου κι έργου. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Την επόμενη ημέρα θα χρειαστεί πράξη, δουλειά, συνέπεια λόγου κι έργου. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Μερικές μέρες πριν τις κάλπες, αρχίσαμε να ακούμε επιτέλους κάτι για το σχέδιο που έχει ο κάθε συνδυασμός για το μέλλον μας ως τόπος κι ως κοινωνία, καταθέτοντας δηλαδή κάποιου είδους προγράμματα, έστω κι αν για λόγους «οικονομίας», αυτά είναι όσο το δυνατόν επιγραμματικά και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, προφανώς για να μην εκτίθενται οι υποψήφιοι ενώπιον διάφορων περίεργων που κάνουν άβολες ερωτήσεις.
Μην νομίζετε βέβαια πως προκύπτουν τίποτε μεγαλειώδεις εξαγγελίες ή κάποια πρωτότυπα σχέδια που θα μας άφηναν με το στόμα ανοιχτό. Τα κλασσικά αναφέρονται, μιας και είναι διαχρονικά τα προβλήματα και άλυτα εδώ και πολλά χρόνια.
Μεταξύ των ψιθυρισμάτων λοιπόν, αναφέρονται τα ίδια και τα ίδια, τόσο από τους απερχόμενους όσο κι από τους επίδοξους διεκδικητές, μιας και όπως φαίνεται υπάρχει και μια πρωτοφανής «λειψυδρία» προτάσεων και λύσεων οπότε οφείλουμε να δείξουμε μια σχετική κατανόηση έναντι των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι ν’ αρθρώσουν κάτι το ουσιώδες.
Παρ’ όλα αυτά βέβαια, όλοι ορκίζονται για τις προθέσεις τους και διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για τη σιγουριά τους πως θα καταφέρουν αυτή τη φορά να κάνουν όσα δεν έγιναν για καμιά 20αριά χρόνια. Ενώ και το πλέον δραματικό είναι το τι αντιλαμβάνονται ως σοβαρό κι επείγον και τι ασήμαντο, προβάλλοντας πολλές φορές το ελάσσων ως κατόρθωμα (ίσως γιατί δεν έχουν και τίποτε άλλο να πουν).
Είναι κατανοητό πως η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, οπότε μπορούμε να ελπίζουμε πως κάποτε, κάποιος ή κάποια θα μάθει να επιλύει τα χρονίζοντα προβλήματα. Ως τότε όμως, πολύ φοβάμαι πως θα πρέπει να περιοριστούμε στην (κατά πλειοψηφία) καλή πρόθεση κι όχι στην αποδεδειγμένη δυνατότητα, πόσο μάλλον στην αποτελεσματικότητα.
Στον κανόνα βέβαια, υπάρχουν πάντα κι οι εξαιρέσεις, που εντέλει τον επιβεβαιώνουν και αυτό το διαπιστώνουμε με τον πλέον εμφανή τρόπο στη βόρεια Κέρκυρα, όπου έγιναν πολλά με πολύ λίγα και περιορισμένες δυνατότητες, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους υπόλοιπους, αλλά και να τους εκπαιδεύσει για το πώς πρέπει να λειτουργήσουν έναν δήμο και πώς να τα βγάλουν πέρα με τις δυσκολίες, που αντί να τις υπερβαίνουν, οι περισσότεροι τις χρησιμοποιούν ως δικαιολογία.
Το… «διασκεδαστικό» της υπόθεσης είναι πως σε δύο Κυριακές θα χρειαστεί να επιλέξουμε ποιος θα κάνει κουμάντο στην πόλη μας, το χωριό μας, τη γειτονιά μας για τα επόμενα πέντε χρόνια και πέραν αυτού θα πρέπει να διαλέξουμε και τους συμβούλους που θα κληθούν να εφαρμόσουν όσα υπόσχονται οι συνδυασμοί τους, επιλογή που πρέπει να γίνει μέσα από ένα κουρνιαχτό προθύμων σωτήρων (ελέω του νέου εκλογικού νόμου), οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αγγίζουν τα ζητήματα επιδερμικά κι ασκούν εξ ανάγκης μια πολιτική εξ απαλών ονύχων… που δεν δίνει απαντήσεις, αλλά καταγράφει προθέσεις, οι οποίες μένουν να επιβεβαιωθούν.
Όταν όμως θέλουν να εμβαθύνουν σε κάποια θέματα, ώστε να πείσουν πως κατέχουν τα ζητήματα κι άρα τους αξίζει να εκλεγούν, οφείλω να επισημάνω πως χρειάζεται να είναι συγκεκριμένοι, μιας και δεν απευθύνονται στο κοινό τους στα κοινωνικά δίκτυα, ασκώντας μια εικονική εκστρατεία στα πλαίσια της εικονικής τους πραγματικότητας.
Βλέπετε, η επόμενη μέρα, δεν μπορεί να μείνει ούτε στην γκρίνια των social media, ούτε στην πολιτική του καναπέ, αλλά θα χρειαστεί και πράξη, δουλειά, συνέπεια λόγου κι έργου και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είμαι και πολύ σίγουρος πως αυτά είναι πράγματα που έχουν γίνει αντιληπτά από τους περισσότερους.
Σε κάθε περίπτωση θα έλεγα πως αν είναι να πουν κάποια πράγματα, καλό θα είναι να έχουν έτοιμες και τις απαντήσεις για το πώς θα γίνουν. Βλέπετε η υπόσχεση συνδεόμενη με κάποιο θαύμα, δυσκολεύει την επιλογή κι αν είναι να προτείνουν λύσεις, ας είναι σε θέση να πείσουν και για την εφαρμογή τους, μιας και τόσα χρόνια και μετά από τόσες εκλογές, που έχουν περάσει, το να υπόσχονται λύσεις στα ίδια προβλήματα είναι κάπως αστείο, αν δεν μπορούν να υποστηρίξουν και την αξιοπιστία των προτάσεών τους!

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή