Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Πανευρωπαϊκό φρένο στο Airbnb -Πώς θα παταχθεί η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα για να «ζωντανέψουν» ξενοδοχεία κι αστικές γειτονιές

Πανευρωπαϊκό φρένο στο Airbnb -Πώς θα παταχθεί η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα για να «ζωντανέψουν» ξενοδοχεία κι αστικές γειτονιές

Εκπαιδευτικοί δεν έχουν πού την κεφαλή κλίνη, φοιτητές δεν βγάζουν… βδομάδα με το μηνιάτικό τους με τα υπέρογκα ενοίκια που αναγκάζονται να πληρώνουν και οικογένειες στριμώχνονται σε γκαρσονιέρες, καθώς το airbnb και οι αντίστοιχες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μετατρέπουν τα παραδοσιακά σπίτια σε καταλύματα για τουρίστες.

Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων επιδρούν στην αύξηση του τουρισμού και των παρελκομένων αυτού, ωστόσο, μείωσαν τη διαθεσιμότητα μακροχρόνιων ενοικίων, ενώ οι κάτοχοι ακινήτων που τα διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση βρίσκουν «παραθυράκια» για να φοροδιαφεύγουν.

Στη χώρα μας για παράδειγμα, το Airbnb αποτελεί τον… εφιάλτη για τους μετακλητούς. Εκπαιδευτικούς, γιατρούς, στρατιωτικούς που αδυνατούν να βρουν κατάλυμα για σεζόν ή και περισσότερο μιας και είτε θα είναι απλησίαστο και δεν θα τους φτάνει ο μισθός είτε πολύ απλά δεν θα υφίσταται.

Φρένο Μητσοτάκη στα Airbnb -Μπαίνουν ΦΠΑ και τέλη, ποιους ιδιοκτήτες θα αφορά
Γι αυτό και το κράτος αποφάσισε να θέσει αυστηρότερο πλαίσιο στη βραχυχρόνια μίσθωση, ξεκινώντας από την φορολόγησή τους, έτσι ώστε να πάψουν πλέον να… ρίχνονται τα ξενοδοχεία που έχουν μεγαλύτερα τέλη να καταβάλουν κι ως εκ τούτου δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Έτσι, για περίπου 170.000 ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, θα μπει «φρένο» αισχροκέρδειας. Οι μισθώσεις τύπου Airbnb θα επιβαρύνονται πλέον με Φόρο Διαμονής 1,5 ευρώ την ημέρα, ο οποίος θα πρέπει να αναγράφεται στην πλατφόρμα, μαζί με την τιμή του καταλύματος.

Θησαυρίζουν στην πλάτη των ξενοδόχων 7.500 ιδιοκτήτες με 30.000 ακίνητα
Όπως έγραψε το iefimerida.gr, τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΕΘΟ δείχνουν ότι τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση ανήκουν σε 7.440 φυσικά πρόσωπα, στα οποία αντιστοιχούν συνολικά 30.329 ακίνητα.

Όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να κάνουν έναρξη στην Εφορία με ειδικό ΚΑΔ και να καταβάλουν ΦΠΑ και Τέλος Παρεπιδημούντων 0,5%, ως τουριστικά καταλύματα. Ανάλογη υποχρέωση για ΦΠΑ και Τέλος Παρεπιδημούντων θα έχουν, πλέον και 5.297 νομικά πρόσωπα με 57.696 ακίνητα (το 34,2% των ακινήτων), εκτός εάν επιλέξουν μέρος αυτών να τα μετατρέψουν σε μακροχρόνια μίσθωση.

Οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ με τα στοιχεία που στέλνουν οι μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων φανέρωσε αδήλωτα έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Απέραντο ξενοδοχείο… ημιδιαμονής η Ευρώπη -Βάζουν φρένο παντού
Όπου οι τοπικές Αρχές, όπως οι δήμοι του Άμστερνταμ και της Βαρκελώνης, προσπάθησαν να παρέμβουν, αντιμετώπισαν δυσκολίες στην επιβολή των κανόνων λόγω της έλλειψης διαθέσιμων δεδομένων, καθώς και λόγω τεχνικών και κανονιστικών περιορισμών, ιδίως σε σχέση με τους κανόνες προστασίας δεδομένων.

Η Βιέννη στην Αυστρία είναι η τελευταία πόλη που έχει αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στους οικοδεσπότες. Νωρίτερα φέτος, η Φλωρεντία στην Ιταλία ανακοίνωσε την απαγόρευση νέων καταχωρήσεων της Airbnb και άλλων βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων για διακοπές στο ιστορικό κέντρο της πόλης της. Η χώρα εξετάζει τώρα αυστηρότερους κανόνες σε εθνικό επίπεδο.

Το Παρίσι εξάλλου περιορίζει τον αριθμό των ημερών για βραχύβια ενοικίαση. Οι Παριζιάνοι που επιθυμούν να νοικιάσουν την κύρια κατοικία τους σε μια πλατφόρμα όπως η Airbnb πρέπει να εγγραφούν στο τοπικό δημαρχείο. Περιορίζονται στην ενοικίαση της κύριας κατοικίας τους για μάξιμουμ 120 ημέρες το χρόνο.

Για δεύτερη κατοικία ή για ενοικίαση ακινήτου για περισσότερες από 120 ημέρες, πρέπει να το μετατρέψουν επίσημα σε επιπλωμένο τουριστικό κατάλυμα. Η πόλη έχει ακόμη και μια ειδική μονάδα για την πάταξη παράνομων ενοικιάσεων κι επιβολής προστίμων.

Στο παρελθόν το Βερολίνο εισήγαγε απαγόρευση της Airbnb. Αυτό έχει πλέον αρθεί, αλλά οι αυστηροί κανόνες – που επιβάλλονται με τσουχτερά πρόστιμα – παραμένουν.

Οι οικοδεσπότες της Airbnb στην πόλη πρέπει να έχουν άδεια για να νοικιάσουν ένα ολόκληρο ακίνητο σε βραχυπρόθεσμη βάση. Δεύτερες κατοικίες μπορούν να ενοικιαστούν για μέγιστο 90 ημέρες το χρόνο.

Στο Μόναχο, οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ολόκληρων κατοικιών περιορίζονται σε οκτώ εβδομάδες ετησίως, μετά από τις οποίες πρέπει να ληφθεί άδεια.

Η Φλωρεντία προσχώρησε πρόσφατα στην απόφαση της Ρώμης επιβάλλοντας περιορισμούς στις ενοικιάσεις τύπου Airbnb. Η πόλη πρόκειται να περιορίσει τα νέα τουριστικά καταλύματα στο ιστορικό της κέντρο. Η Βενετία και το Μιλάνο συζητούν επίσης για την εισαγωγή περιορισμών.

Και η τάση φαίνεται ότι θα εξαπλωθεί. Το υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας έχει συντάξει νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων ενοικιαζόμενων διακοπών σε όλη τη χώρα. Στόχος του είναι να βοηθήσει δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν στεγαστική κρίση και υπερτουρισμό.

Πηγή: iefimerida.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή