Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές δημιουργούν προσδοκίες για το μέλλον. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές δημιουργούν προσδοκίες για το μέλλον. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Ολοκληρώθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και στον τόπο μας προέκυψε ένα πολύ απλό συμπέρασμα, δεδομένης και της προεκλογικής εκστρατείας που διεξήχθη. Οι πολίτες, πολύ απλά έχουν ένα δικό τους κώδικα που επιλέγουν τους τοπικούς ηγέτες τους και δεν υποχωρούν των κριτηρίων τους, ακόμα κι αν πέσουν «θεοί και δαίμονες» για να τους αλλάξουν γνώμη.
Στην πραγματικότητα οι κερκυραίοι κατά κύριο λόγο και κατά προέκταση κι οι υπόλοιποι επτανήσιοι έβαλαν στο χάρτη των εκλογών την αποτελεσματικότητα ως βασικό ερωτηματικό και άφησαν πίσω τους «κομματαρχίες», παραγοντιλίκια, υποκρισίες και κάθε λογής ελιγμούς. Έβαλαν προφανώς τα πράγματα κάτω κι είδαν πως τα μοντέλα που τους «πουλήθηκαν» δεν βγαίνουν, με τα έργα, τις υποδομές και τις παρεμβάσεις να στοιχειώνουν το χθες και το αύριο κι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Είναι άλλωστε πολύ διακριτό το τι συνέβη στα καθ’ ημάς μετά την απόβαση των κυβερνητικών παραγόντων, που πίστεψαν πως μπορούν με την παρουσία τους όχι μόνο ν’ ανατρέψουν δεδομένα, αλλά και να «πάρουν» τις εκλογές πιέζοντας τους κομματικά υποτελείς τους να… κλείσουν τα μάτια.
Η απάντηση βέβαια ήταν ηχηρή, τόσο που δεν ξέρω αν ακόμα στην Αθήνα έχουν συνέλθει από το σοκ που τους προέκυψε από τη στάση των ψηφοφόρων τους, που με συνοπτικές, αλλά εξόχως εντυπωσιακές διαδικασίες έδωσαν την εντολή εκεί που εμπιστεύονται περισσότερο, αντί να παραστήσουν τους αμνούς που δεν τολμούν να βγουν από το μαντρί.
Αν λοιπόν το ερώτημα περί αποτελεσματικότητας σε επίπεδο δήμων, απαντήθηκε ηχηρά με την επανεκλογή Μαχειμάρη στο βορρά, που παρά τις αήθεις επιθέσεις που δέχτηκε κέρδισε από τον 1ο γύρο και μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία κι όχι με το μπόνους του εκλογικού νόμου, επιβεβαιώνοντας και τη ρήση πως δήμαρχος που δουλεύει παράγει έργο και δίνει λύσεις δεν χάνει με κανένα τρόπο, σε επίπεδο Περιφέρειας τα πράγματα ήταν πολυπλοκότερα.
Η αίσθηση αναποτελεσματικότητας που είχε εδραιωθεί στην κοινή γνώμη για την απερχόμενη περιφερειακή αρχή, ισχυροποιήθηκε κι από την παντελή απουσία προεκλογικής επιχειρηματολογίας, με την υποψηφιότητας της ηττημένης πλέον Περιφερειάρχη να στηρίζεται μόνο στον εντυπωσιασμό των αποβάσεων κάθε λογής κυβερνητικών από γραμματείς, κομματικούς ταγούς, βουλευτές, υφυπουργούς και πρωτοκλασάτους Υπουργούς που κόπιασαν στο Ιόνιο και δει στην Κέρκυρα κι απλά «έφαγαν τα μούτρα τους».
Έτσι λοιπόν η δουλειά για την ομάδα του ανεξάρτητου αλλά πάντα γαλάζιου υποψηφίου ήταν εύκολη. Άλλωστε η αδυναμία της απερχόμενης περιφερειακής αρχής να καταλάβει αυτό που ο κόσμος το είχε ως δεδομένο αναδείχτηκε κι από την απέλπιδα προσπάθεια του επιτελείου της να υποβαθμίσει την υποψηφιότητα του νεοκλεγέντα Περιφερειάρχη όταν και δημοσίευσαν ανακοίνωση για τον «αποτυχημένο» δήμαρχο, διαφημίζοντας στην ουσία τα έργα του, έστω κι αν προσπάθησαν να τα κοντύνουν και να τα υποτιμήσουν.
Η αλήθεια είναι όμως πως τα έργα για παράδειγμα της δημαρχίας Τρεπεκλή, ή του Μαχειμάρη, οι πολίτες τα έβλεπαν μπροστά τους, τα γνωρίζουν και κυρίως τα έχουν χωνέψει στη συνείδησή τους, ενώ της περιφερειακής αρχής, ούτε τα έβλεπαν, ακόμα κι αν υπάρχουν, πόσο μάλλον που δεν τα πίστευαν, μιας και επί 4 χρόνια όλοι θεωρούν πως δεν έγινε και κάτι σπουδαίο, τουλάχιστον σε πρακτικό επίπεδο!
Πλέον οι νικητές έχουν μπροστά τους μια πολύ μεγάλη πρόκληση, να δικαιώσουν κατ’ αρχήν την επιλογή των πολιτών και βέβαια, να παράξουν έργο σε έναν τόπο που διψά για παρεμβάσεις και υποδομές. Οι δε ηττημένοι, όσοι βέβαια σκέφτονται να συνεχίσουν να βρίσκονται στον πολιτικό στίβο, οφείλουν να προβούν σε μια γενναία ενδοσκόπηση και να δουν τι πήγε λάθος, αλλά και τι οφείλουν ν’ αλλάξουν από τη συμπεριφορά τους, ως και την αντίληψη των προτεραιοτήτων που όφειλαν να θέσουν.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές ακύρωσαν πολλές από τις παθογένειες του παρελθόντος κι αυτό για να είμαι ειλικρινής δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον, αθροίζοντας μεγαλύτερες ευθύνες στις πλάτες των νέων αυτοδιοικητικών αρχών.

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή