Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Ιόνιο και Αδριατική οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι στην κρουαζιέρα – Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δίνει στην Ελλάδα επιπλέον αύξηση έως 10%

Ιόνιο και Αδριατική οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι στην κρουαζιέρα – Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δίνει στην Ελλάδα επιπλέον αύξηση έως 10%

Η κρίση στην Ερυθρά θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης έχει άμεσο αντίκτυπο και στα πλάνα των εταιριών κρουαζιέρας, καθώς επιλέγουν ολοένα και περισσότερους προορισμούς σε χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τα κρουαζιερόπλοια αποφεύγουν πλέον τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή και κυρίως το διάπλου μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και εν συνεχεία την πλεύση στην Ερυθρά Θάλασσα, λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί ένα τέτοιο ταξίδι.

Αυτό μάλιστα επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, Γιώργος Κουμπενάς, ο οποίος μάλιστα προέβλεψε αύξηση κατά 10% στις αφίξεις επιβατών στην Ελλάδα το 2024 σε σύγκριση με το 2023, τονίζοντας πως πολλές εταιρείες είναι ήδη σε αναζήτηση επιπλέον λιμανιών σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, καθώς η αυξημένη ζήτηση έχει ήδη καλύψει θέσεις στα μεγαλύτερα λιμάνια.

Οι ανυποχώρητες επιθέσεις ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα κατά της διεθνούς ναυτιλίας προκαλούν ιδιαίτερα προβληματισμό στις εταιρείες κρουαζιέρας, καθιστώντας ακατάλληλη τη διέλευση της Διώρυγας του Σουέζ, που αποτελεί μια βολική παράκαμψη, ειδικά για τις παγκόσμιες κρουαζιέρες.

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες δεν έχουν προγραμματίσει προς το παρόν τον διάπλου κρουαζιεροπλοίων τους από τη διώρυγα μέχρι την Άνοιξη, ενώ παράλληλα προχώρησαν σε ακυρώσεις ή προσαρμογές των δρομολογίων τους για να αποφύγουν τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Στελέχη του κλάδου εκτιμούν, ότι κατάσταση αναμένεται να αποκλιμακωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Majestic Cruises και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες, επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η κίνηση των επιβατών κρουαζιέρας σε διεθνές επίπεδο παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει έντονος προβληματισμός στις εταιρείες για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Μέση Ανατολή, πέρα από τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως ανέφερε, αναφορικά με τη χώρα μας όλα δείχνουν πως θα είναι μια ικανοποιητική χρονιά με κάποιες ωστόσο διαφοροποιήσεις στους προορισμούς, με λιγότερες αφίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο και αύξηση του διάπλου των κρουαζιεροπλοίων σε Ιόνιο Πέλαγος και Αδριατική Θάλασσα.

Κανένας αντίκτυπος στις κρατήσεις της Carnival
Η αναδρομολόγηση των 12 κρουαζιεροπλοίων της Carnival Corporation έως τον Μάιο 2024 ανακοινώθηκε από την εταιρεία, ότι θα έχει προσαρμοσμένη επίπτωση στα κέρδη ανά μετοχή από 0,07 έως 0,08 Δολάρια ΗΠΑ για το σύνολο του 2024, με το μεγαλύτερο μέρος της επίπτωσης να αφορά στο δεύτερο τρίμηνο.
Η εταιρεία δεν έχει διαπιστώσει αντίκτυπο στις τάσεις των κρατήσεων λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα και δεν έχει άλλες διελεύσεις στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τον Νοέμβριο 2024. Για εφέτος, θα συνεχίζει να έχει την καλύτερη θέση κρατήσεων που έχει καταγραφεί ποτέ, με τις τιμές σε σταθερό νόμισμα και την πληρότητα να είναι σημαντικά υψηλότερες από τα επίπεδα του 2023. Στην πραγματικότητα, το πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι σχεδόν πλήρως κλεισμένο.
Η Carnival Corporation πιστεύει, ότι η συνεχιζόμενη ισχυρή δυναμική των κρατήσεων αναμένεται να προσφέρει υπεραπόδοση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αντισταθμίζοντας τον αντίκτυπο της αλλαγής δρομολόγησης στην Ερυθρά Θάλασσα. Η εισηγμένη στο Αμερικάνικο χρηματιστήριο εταιρεία αναφέρει, ότι δεσμεύεται για την ασφάλεια και την ευημερία των επισκεπτών και του πληρώματός της και παρακολουθεί ενεργά την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τη γύρω περιοχή.
Η Carnival Corporation & Plc είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια εταιρεία κρουαζιέρας και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ταξιδιών αναψυχής, με ένα χαρτοφυλάκιο εταιρειών κρουαζιέρας παγκόσμιας κλάσης – AIDA Cruises, Carnival Cruise Line, Costa Cruises, Cunard, Holland America Line, P&O Cruises (Αυστραλία), P&O Cruises (Ηνωμένο Βασίλειο), Princess Cruises και Seabourn.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή