Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Θυρανοίξια στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης

Θυρανοίξια στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης

 

Στον παλαίφατο και ιστορικό ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης στο κέντρο της παλαιάς πόλεως της Κέρκυρας, έπειτα από την εκ βάθρων ανακαίνιση του, τέλεσε τα θυρανοίξια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, χθες, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, παρουσία της κυρία Δημάρχου και όλων των εκπροσώπων των τοπικών φορέων.

Ο ως άνω Ιερός Ναός ο οποίος φέρει και το μονόγραμμα της Αγίας Αικατερίνης Σινά στη κεντρική θύρα, κτίσθηκε κατά τον 16 ο αιώνα από τον ιερομόναχο Νικόδημο Καροφυλλάτο, ο οποίος τον ανήγειρε ως μετόχιον της Μονής του Σινά, έχοντας μάλιστα προσκτίσματα και λειτούργησε έως και τον 18ο αιώνα ως μονή, με μικρά συνοδεία, έχοντας κελιά, τράπεζα και λοιπούς χώρους, τους οποίους χρειάζεται μία ιερά μονή. Όμως κατά τη βαυαρική εποχή και μετά την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, όπου οι βαυαροί κατάργησαν πολλά μοναστήρια και απαλλοτρίωσαν της μοναστικές περιουσίες, τούτο όλο το συγκρότημα περιήλθε στη κερκυραϊκή κοινότητα και σήμερα να βρίσκεται στην ιδιοκτησία του δήμου.

Οι ιεροί ναοί δεν μπορεί να είναι ιδιόκτητοι

Ο Σεβασμιώτατος στη προσφώνηση του ευχαρίστησε το Θεό, διότι όλο το ερειπωμένο συγκρότημα και ο ιερός ναός αναστηλώθει και σήμερα έχουμε τη χαρά να τελούμε τα θυρανοίξια του αναστηλωθέντος ιερού ναού, τονίζοντας ότι οι ιεροί ναοί δεν μπορεί να είναι ιδιόκτητοι, αλλά οι πάντες να ανήκουν και στη λατρεία του Θεού και των ανθρώπων. Ιδιόκτητα είναι άλλα κτίρια. Οι τόποι λατρείας είναι κοινοί, στη λατρεία όλων των ανθρώπων.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος συνεχάρη την κυρία Δήμαρχο, για τις ενέργειες, όπως όλους τους προηγουμένους οι οποίοι εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο, όπως ευχαρίστησε και την υπουργό πολιτισμού κ. Μενδώνη, αλλά και την Περιφέρεια Ιονίων νήσων.

ΠΗΓΗ orthodoxianewsagency.gr

 

 

 

 

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή