Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Μεσογειακών Χωρών στην Ιόνιο Ακαδημία

Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Μεσογειακών Χωρών στην Ιόνιο Ακαδημία

Παρουσία της υφυπουργού τουρισμού Έλενας Ράπτη πραγματοποιήθηκε χθες (6/9) το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας η τελετή έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών που διοργανώνει 6-10 Σεπτεμβρίου στην Κέρκυρα, το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών – CIOFF®, επίσημου εταίρου της UNESCO, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σινιών Κέρκυρας.
Η κα Ράπτη κατά το χαιρετισμό της συνεχάρη τους διοργανωτές εκ μέρους του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο τουρισμού «ενώνει τις δυνάμεις του με την προεδρεία της δημοκρατίας , την UNESCO, την ΠΙΝ, τους δήμους και τους φορείς και στηρίζει την αξιόλογη διεθνή ομάδα δημιουργικών ανθρώπων, φορέων και συλλόγων που συγκεντρώθηκαν στην Κέρκυρα στο πλαίσιο του φεστιβάλ».
Η υφυπουργός τουρισμού τόνισε τον ιδιαίτερο συμβολισμό της διοργάνωσης «που φέρει κουλτούρες, μουσικές, χορό και τέχνη από όλη τη μεσόγειο σε ένα πολυπολιτισμικό διάλογο και συμπίπτει με την 20η επέτειο από την υπογραφή της σύμβασης της UNESCO για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς».
«Η Μεσόγειος αποτελεί σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, η αδιάκοπη και στενή συνεργασία των λαών της επιδρά θετικά στην ανάπτυξη των πολιτισμών και των κοινών στοιχείων της, όπως περίτρανα θα αποδείξουν οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ, χορευτές, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί από 16 χώρες».
Χαιρετισμό για την έναρξη του φεστιβάλ απέστειλε και η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «στο νησί των Φαιάκων, οι επί σκηνής αναπαραστάσεις αποτελούν πιστές εκδοχές, εκτελεσμένες με άψογη σκηνοθεσία και μουσική και χορογραφική επιμέλεια. Και κάθε ενότητά του δένει αρμονικά με τις άλλες και υπηρετεί έναν κοινό στόχο: την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που βλέπει το φως εδώ και χιλιετίες σε κάθε γωνιά της Μεσογείου. Στις άπειρες εκδηλώσεις της, που, πότε συγκλίνουσες, πότε διαφορετικές, δεν παύουν να μοιράζονται την ίδια μήτρα, τη μεγάλη μας θάλασσα, αποτελώντας διαύλους επικοινωνίας και προσέγγισης, πολιτισμών και ανθρώπων. Για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση διέθεσαν πόρους, υλικούς και ανθρώπινους, πολλοί φορείς του νησιού, και από τον δημόσιο τομέα και από την κοινωνία των πολιτών. Σε όλους τους ανήκουν πολλές ευχαριστίες και συγχαρητήρια. Οφείλουμε μια ξεχωριστή μνεία στη δραστήρια ομάδα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και Νέων Μέσων του Ιονίου Πανεπιστημίου».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι διοργανωτές, ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του CIOFF Κ. Ιωαννίδης, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Α. Φλώρος, η Αν. Καθηγήτρια Μουσικής και Οπτικο-ακουστικού Πολιτισμού, Τμ. Τεχνών Ήχου και Εικόνας ΡενάταΔαλιανούδη καθώς και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σινιών Γιάννης Γαρνέλης έκαναν λόγο για την μεγάλη σημασία του Φεστιβάλ στην ανάδειξη και προστασία της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επίσης με θερμά λόγια αναφέρθηκαν για την διοργάνωση της Κέρκυρας ο πρόεδρος του CIOFF ALEJANDRO CAMACHO GONZALEZ και η Εκπρόσωπος Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης ΑNNA MARIA BOILEAU.
Παράλληλα στην ομιλία τους τόσο η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, οι βουλευτές, οι δήμαρχοι κεντρικής και βόρειας Κέρκυρας αλλά και οι εκπρόσωποι φορέων εξήραν την προσπάθεια όλων όσων δούλεψαν για την πραγματοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μεσογειακών Πολιτισμών και αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυση των δράσεων που στοχεύουν στην διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο γραμματέας της σύμβασης της UNESCO για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς TIM CURTIS,η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου και η πρέσβειρα της Αλβανίας LuelaHajdaraga.
Τέλος ο πρόεδρος του CIOFF ALEJANDRO CAMACHO GONZALEZ βράβευσε τις τρεις μαθήτριες, Αναστασία Δουμάραπη, Μαρία Ασπιώτη και Ευαγγελία Κοντοστάνου, που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη Θάλασσα της Μεσογείου.
Επιστημονικό συνέδριο από το Ι.Π. για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά
Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ακολούθησε επιστημονικό συνέδριο από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με θέμα: «Η µουσική και ο χορός στη Μεσόγειο ως άυλη πολιτισµικήκληρονοµιά και πεδία oσμώσεων. Πολιτισµικέςχωρικότητες και ιστορικές χρονικότητες» με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων αλλά και οικονομικό forum από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος με εισηγητή το Δρ. Χάρη Λαμπρόπουλο, Πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων
Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν στο Ιόνιο Βουλευτήριο τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής από τον Γάλλο δημιουργό CharlesStratos και της έκθεσης των έργων μαθητών της Κέρκυρας που συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής, με θέμα τη Μεσόγειο. Επίσης στο ισόγειο της Ιονίου Ακαδημίας στο πλαίσιο του φεστιβάλ λειτουργεί έκθεση παραδοσιακών γαμήλιων φορεσιών από τις χώρες της Μεσογείου (CIOFF® LivingWeddingTraditionsCultural Project) ενώ στον κήπο του λαού φιλοξενείται έκθεση γλυπτικής από τον Γάλλο δημιουργό CharlesStratos. Επιπλέον στο Προσκοπείο της Κέρκυρας εκτίθενται φωτογραφίες παραδοσιακών μουσικών οργάνων από τον CIOFF® Youth και λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας από τη φωτογραφική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Σινιών και έκθεση γαλλικών παραδοσιακών χειροτεχνιών και στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την AnneMarieCiolfi (Μέλος CIOFF® Γαλλίας).

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή