Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Η ριψοκίνδυνη πολιτική των… δικαιολογιών. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Η ριψοκίνδυνη πολιτική των… δικαιολογιών. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Η διαχείριση των τοπικών πραγμάτων που ξεκινά με πλήθος δικαιολογίες μπορεί να προσφέρει άλλοθι κατά την άποψη όσων την υιοθετούν, ενέχει όμως και ένα μεγάλο ρίσκο, που θα το βρουν μπροστά τους, να γίνει πιθανώς αντιληπτή η αδυναμία τους να εκπληρώσουν αυτά για τα οποία εξελέγησαν και ανέλαβαν με εντολή της δημοτών να φέρουν εις πέρας.

Μόλις δύο μήνες λοιπόν από την έναρξη των νέων τοπικών αρχών, γίνεται κουραστικό το άκουσμα των… «παραπόνων» για το τι βρήκαν ή τι πέφτει επί των κεφαλών τους σε καθημερινή σχεδόν βάση, στοιχείο που αν υπήρχε φειδώ θα μπορούσε να γίνει ανεκτό, όταν όμως πληθωρίζεται κινεί τις εύλογες υποψίες και διεγείρει την αμφιβολία των ακροατών.

Η αλήθεια είναι πως σπάνια κάποιος παραλαμβάνει τον «παράδεισο», σε μια αλλαγή τοπικής αρχής, υπάρχει συνέχεια, υποχρεώσεις σε μεταφορά, σχέδια των προηγούμενων που βαραίνουν τους επόμενους, πολιτικές και στρατηγικές που αναλήφθηκαν και θα πρέπει να εξυπηρετηθούν, οπότε μια ασταμάτητη μουρμούρα περί της κληρονομιάς είναι κουραστική κι επικίνδυνη για το μέλλον.

Αν λοιπόν σε κάποιο Δήμο, τα ταμεία ήταν γεμάτα, τα έργα έτρεχαν κανονικά, τα σχέδια προχωρούσαν σύμφωνα με το πλάνο και η ζωή υπηρετούσε το θαύμα της ιδανικής πολιτείας, τότε ποιος λόγος θα υπήρχε για μια αλλαγή, πόσο μάλλον ποια τύχη μπορεί να είχαν τα προεκλογικά κελεύσματα, οι καταγγελίες και οι υποσχέσεις που οδήγησαν στην αλλαγή τοπικών αρχόντων;

Για να γίνει αντιληπτός ο προβληματισμός μου, σημειώνω πως και η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε το 2019 μια προβληματική κατάσταση, αλλά δεν τη χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για να μην κάνει τίποτε, αλλά διατράνωσε προς κάθε κατεύθυνση ότι έκανε το τάδε ή το δείνα για να διορθώσει και να πετύχει εκεί που οι προκάτοχοί της δεν τα κατάφεραν.

Λέω λοιπόν,  ότι μια επιλογή διαχείρισης και διοίκησης που σε μεγάλο βαθμό αρχίζει να στηρίζεται στη… μουρμούρα δεν έχει και πολλές πιθανότητες να πείσει για τις δυνατότητές της.  Οτιδήποτε μάλιστα πετύχει θα κρίνεται υπό ανακούφιση κι όχι ως κατόρθωμα, ακόμα κι αν πράγματι θ’ αποτελεί κάτι τέτοιο! Παράλληλα, τόσο οι εξαγγελίες, όσο και οι πράξεις θα είναι υπό σταθερή αμφισβήτηση κι επιφύλαξη,  καθώς η τακτική της γκρίνιας γεννά την καχυποψία ότι χαμηλώνουν τον πήχη για να πετύχουν τα… εύκολα!

Είναι προφανές πως χρειάζεται μέτρο σε όλα, που πολύ φοβάμαι,   κάποιοι κινδυνεύουν να το χάσουν,  μιας και βρίσκονται πιθανώς ακόμα προσκολλημένοι στην προεκλογική ευαρέσκεια των εύκολων λόγων, υποσχέσεων και… καταγγελιών.

Μόνο που όσοι ασκούν διοίκηση δεν κρίνονται μόνο για τις προθέσεις τους, που φάνηκαν αρκετές για να κερδίσουν τις εκλογές, αλλά και για την αποτελεσματικότητά τους, τις ικανότητες που διαφήμιζαν για να εκλεγούν σε βάρος των αντιπάλων τους, όπως και για τις καταγγελίες που εξαπολύουν ως δικαιολογίες για το μέλλον.

Αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνονται στο νότο για παράδειγμα και παρά τα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιλέγουν να σιωπούν και να δουλεύουν (ή δεν κάνουν βούκινο στα κοινωνικά δίκτυα τις δικαιολογίες τους), ο βορράς μιλά μόνο όταν πετυχαίνει κάτι, που εκεί τα πράγματα είναι ευκολότερα, ενώ στον Κεντρικό Δήμο ασχολούνται παθιασμένα με τον εξορκισμό του χθες, που δεν τους επιτρέπει να  ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους.

Μόνο που θα πρέπει να ξέρουν ότι αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι για τα «μικρά καθημερινά» λόγω του υπερβολικού κόστους της  διαχείρισης των απορριμμάτων, το ίδιο πρόβλημα είχαν και οι προκάτοχοί τους κι εντέλει κανέναν δεν νοιάζει γιατί δεν μπορούν, αφού υπόσχονταν πως ελόγου τους  ξέρουν και μπορούν… χωρίς προφανώς να… γνωρίζουν  στην πραγματικότητα τα εμπόδια.

Η αλήθεια είναι πως επικοινωνιακά η σιωπή δεν είναι και πολύ ευχάριστη, πράγμα που ενοχλεί και τους «παρατρεχάμενους» που ειδικεύονται στην ανάλογη παροχή υπηρεσιών. Είναι όμως πολύ χρήσιμη όταν το διακύβευμα είναι η αξιοπιστία και η πρόοδος των πραγμάτων για κάθε τόπο,  που μοιραία θα διοικηθεί για τα επόμενα 5 χρόνια από τις νέες διοικήσεις και οι οποίες δεν δικαιούνται να υπεκφεύγουν της εντολής τους με τόσο φτηνά και αστεία κόλπα.

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή