Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Η  περίοδος της… «αθωότητας» λήγει τη Δευτέρα. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Η  περίοδος της… «αθωότητας» λήγει τη Δευτέρα. Γράφει ο Ηλίας Βαλάρης

Εβδομάδα εκλογών διάγουμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (και στους δυο βαθμούς), με την ανάδειξη του νέου ΔΣ του ΦΟΔΣΑ να έχει ανοίξει το «χορό», την ΠΕΔΙΝ να ακολουθεί και βέβαια, να κλείνει ο εκλογικός γύρος με την εκλογή του νέου ΔΣ της ΕΝΠΕ, αφού πριν ολοκληρωθεί και η διαδικασία για το… κεφάλαιο ΚΕΔΕ.

Θα μου πείτε τυπικές διαδικασίες, που ακολουθούν την ανάληψη των καθηκόντων των νέων αυτοδιοικητικών διοικήσεων κι είναι αληθές, αν και κρύβουν ένα ορόσημο, που κανείς δεν μπορεί ν’ αγνοήσει.

Ουσιαστικά με τις διαδικασίες αυτές  σηματοδοτείται ο χρόνος που πλέον τρέχει στις πλάτες των νέων αρχών, μιας κι είναι πάνω από ένα μήνα που γοδέρουν τα τοπικά και περιφερειακά μας στοιχήματα.

Κοινώς ο χρόνος ενημέρωσης,  που εύλογα ζητά ο κάθε νέος εκλεγμένος διαχειριστής των τοπικών μας θεμάτων, κρίνεται ως επαρκής (πλην εκπλήξεων βέβαια), ώστε να περάσουν από το αναγνωριστικό πεδίο σ’ εκείνο των ενεργειών… έστω και δειλά -δειλά!

Στην πραγματικότητα από Δευτέρα, μπαίνουμε στη φάση της εφαρμοσιμότητας, των λύσεων (αν είναι δυνατές), ανάπτυξης των πρωτοβουλιών που έχουν κατά νου, κι έχουν υποσχεθεί προεκλογικά και εντέλει επικαιροποίησης και ολοκλήρωσης εκείνων (αν υπάρχουν) που  κληρονόμησαν από τους προκατόχους τους.

Με απλά λόγια περνάμε από τη θεωρία στην πράξη κι ευελπιστώ πως όλοι οι εμπλεκόμενοι με τα αυτοδιοικητικά ζητήματα το έχουν χωνέψει και το αντιλαμβάνονται. Στα πρόσωπα άλλωστε των έμπειρων και εκείνων που συνεχίζουν το έργο τους, καθώς επανεκλέγησαν φαίνεται τόσο η αντίληψη περί των προκλήσεων που ανοίγονται μπροστά τους και βέβαια η αγωνία για τα προβλήματα που θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν.

Τα προβλήματα λοιπόν είναι μπροστά τους κι είναι πολλά και τα οποία πλέον καλούνται να τα βάλουν στη σειρά και να τα λύσουν ή να τα διευθετήσουν. Βλέπετε πως υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, έργα που χάθηκαν, έργα που κινδυνεύουν να πάνε στις καλένδες, υπάρχουν πλήθος και βαριές οικονομικές υποχρεώσεις που πιέζουν, προκύπτουν κρίσεις που θα χρειαστεί να απαντηθούν άμεσα και συνετά, ενώ υπάρχουν και θέματα, για τα οποία οι νέοι διοικούντες θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην καρδιά και να βρουν το θάρρος να επανασχεδιάσουν, να αναπροσαρμόσουν ή και να εγκαταλείψουν προς όφελος μιας νέας στρατηγικής.

Για παράδειγμα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων το μεγάλο ζητούμενο για όλους είναι πλέον τί ακριβώς πρέπει να γίνει και πως ακριβώς απαντάται το δυσβάσταχτο οικονομικό αδιέξοδο που υφίσταται με τη μεταφορά για παράδειγμα των σκουπιδιών, μετά μάλιστα από μια μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα του εργοστασίου.

Θα έλεγα λοιπόν, πως η περίοδος της… «αθωότητας» λήγει τη Δευτέρα, όπου και θα έχει αναδειχτεί και το νέο ΔΣ της ΕΝΠΕ και παρόλο που από την πρώτη μέρα τα προβλήματα και οι προκλήσεις κατατρώνε τους νέους διοικούντες, πλέον θα χρειαστεί να ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους και προφανώς να ξεκινήσουν να δίνουν απαντήσεις.

Κι αν ως τώρα παρακολουθούμε με ικανοποίηση να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες που στο άμεσο παρελθόν δεν ήταν καθόλου αυτονόητες, όπως οι λύσεις στην καθημερινότητα και στην ποιοτική αναβάθμιση αυτής… όπως καθαρισμοί δρόμων, κλαδέματα και  αποκατάσταση φωτισμού, εντούτοις τα προβλήματα παραμονεύουν στη «γωνία» κι είναι έτοιμα να καταπιούν τις καλές προθέσεις των νέων αρχών.

Πλέον περιμένουμε να δούμε πως θα διαχειριστούν το χρόνο τους και την περίοδο χάριτος που όλοι απολαμβάνουν κατά το αρχικό στάδιο της ανάληψης των καθηκόντων τους, αν και έχω την εντύπωση πως ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουν ορισμένοι και συνεχίσουν να χαριεντίζονται περί των εκλογικών νικών τους, οι εμπειρότεροι τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τους επαναφέρουν στην πραγματικότητα.

Περιμένουμε λοιπόν από τούδε και στο εξής πράξεις και όχι ευχολόγια, ούτε παρατηρήσεις, ρεπορτάζ ή κι εξ απαλών ονύχων προσεγγίσεις των προβλημάτων, αλλά και των στοιχημάτων για την επόμενη 5ετή αυτοδιοικητική περίοδο.

 

 

Επιστροφή Στην Κορυφή