Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στη Γαλλία

Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στη Γαλλία

Παρουσία του υπουργού Άμυνας  Νίκου Δένδια, του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνί  αλλά και του Αρχηγού ΓΕΝ  Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση, πραγματοποιήθηκε στο Λοριάν της Βρετάνης η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας FDI ( Βelh@rra)  του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού  με την ονομασία «Κίμων F-601».
Είναι ένα νέο σημαντικό βήμα αυτή η καθέλκυση για την Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Δένδιας αμέσως μετά την ξενάγησή του στην φρεγάτα και τόνισε πως αυτές οι φρεγάτες νέας γενιάς είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις.

Στην ομιλία του ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως «είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος. Είναι ένα κορυφαίο γεγονός για την Ελλάδα και ορόσημο για την άμυνα και την ασφάλεια. Η φρεγάτα «Κίμων» είναι πηγή υπερηφάνειας για τις ένοπλες δυνάμεις και τους Έλληνες. Ο «Κίμων» συνεχίζει την παράδοση της Ελλάδος ως υπερδύναμη στη θάλασσα και αποτελεί παράγοντα ναυτικής υπεροχής και ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο και περά από αυτήν.
Η παρουσία μου όμως εδώ αποδεικνύει και τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα αλλά και την αμοιβαία  δέσμευση  των δύο χωρών γαι συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή  στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Είναι ένα πολύπλοκο και σύνθετο πρόγραμμα η ναυπήγηση των φρεγατών αυτών και θέλω να ευχαριστήσω και τον προκάτοχό μου Νίκο Παναγιωτόπουλο γιατί αυτος έφερε σε πέρας τη μεγάλη αυτή συμφωνία».

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασια στον τομέα της Άμυνας ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα, που πέρα από τις φρεγάτες επεκτείνετε στα αεροσκάφη Rafale αλλά και στα πρώτα εξοπλισμένα drone. Αναφέρθηκε επίσης στις ισορροπίες στη Μεσόγειο η οποία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε μια θάλασσα που έχει «διαφορετικές ανάγκες», όπου οι δύο χώρες έχουν σημαντικό ρόλο.

Στην ομιλία του ο CEO του Naval Group, Pierre Eric Pommelet ευχαρίστησε την Ελλάδα για την εμπιστοσύνη να αναθέσουν στη Naval τη  ναυπήγηση των φρεγατών και τόνισε την συνεργασία της εταιρείας με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Υπογράμμισε ότι πάνω από 1500 συνεργάτες δούλεψαν μαζί για το συγκεκριμένο πλοίο και είπε πως η φρεγάτα «Κίμων» ανοίγει με νέα σελίδα με την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό είναι πως ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την ομιλία του στα Ελληνικά και χειροκροτήθηκε γι΄ αυτό.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Επιστροφή Στην Κορυφή