Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Δημήτρης Μπιάγκης: Ο διωγμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας δεν λησμονείται και δεν παραγράφεται

Δημήτρης Μπιάγκης: Ο διωγμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας δεν λησμονείται και δεν παραγράφεται

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην ιστορική μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Έχουν περάσει περισσότερα από εκατό χρόνια από την εξόντωσή τους και η σημερινή ημέρα εξακολουθεί να πληγώνει ακόμα τις ψυχές μας ενισχύοντας την ιστορική συνείδηση μας, για να παραδώσουμε αυθεντικές και αναλλοίωτες στις επόμενες γενιές τις ιστορικές μας παρακαταθήκες.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο πολιτισμός εκείνος με τα έντονα χαρακτηριστικά και τα μοναδικά του στοιχεία, μεταφέρθηκε από τους στα πάτρια Ελληνικά εδάφη, στις εστίες που δημιούργησαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες κουβαλώντας μαζί τους τις πικρές μνήμες τους, αλλά και τα ήθη και έθιμά τους, τις αξίες και τον πνευματικό πολιτισμό τους. Ανάμεσα στα κέντρα υποδοχής τους ήταν και η Κέρκυρα, που αποτέλεσε τη Γη της Επαγγελίας για 30.000 ψυχές.

Ας διατηρήσουμε αναλλοίωτα στη μνήμη μας τα δραματικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, των σφαγών, των λεηλασιών, των διωγμών που οδήγησαν τελικά στον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους, που ακολούθησαν μετά την κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων στο μικρασιατικό μέτωπο το 1922.

Η ιστορία αυτών των Ελλήνων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας του Ελληνισμού που δεν παραγράφεται και δεν λησμονιέται. Ο πρωτόγνωρος διωγμός τους, ο δρόμος της προσφυγιάς αλλά και η ενσωμάτωσή και προκοπή τους μας δίδαξαν και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να μας διδάσκουν και να μας εμπνέουν με αρχές, αξίες και ιδανικά.

Επιστροφή Στην Κορυφή