Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Δημήτρης Μπιάγκης: Ας αξιοποιήσουμε επιτέλους τα ιστορικά μας κεκτημένα

Δημήτρης Μπιάγκης: Ας αξιοποιήσουμε επιτέλους τα ιστορικά μας κεκτημένα

Η επέτειος της Ναυμαχίας του Λεπάντο που πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου του 1571, έρχεται σε μια δύσκολη εκλογική συγκυρία λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η ναυμαχία του Λεπάντο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία, λόγω της σπουδαιότητάς της, αλλά και της τακτικής που ακολουθήθηκε σ’ αυτήν. Η Κέρκυρα, όπως και όλα τα Επτάνησα συμμετείχαν ενεργά στη ναυμαχία. Οι Κερκυραίοι επάνδρωσαν συνολικά πέντε (5) γαλέρες, γεγονός που καταδεικνύει την προσφορά και αυταπάρνηση των κατοίκων του νησιού απέναντι στην απειλή των Οθωμανών. Πέραν τούτου, η Κέρκυρα αποτέλεσε το στρατηγικό σημείο όπου συναντήθηκαν οι στόλοι των χριστιανικών δυνάμεων, συμβολίζοντας την ένωση της Ευρώπης ενάντια στην απειλή των Οθωμανών. Από την Κέρκυρα ξεκίνησαν και στην Κέρκυρα επέστρεψαν οι γαλέρες θριαμβευτικά για να γιορτάσουν τη μεγάλη νίκη και να θάψουν μ’ ευλάβεια τους νεκρούς τους. Τα λείψανα των ηρώων αυτών ενταφιάστηκαν στο μοναδικό σωζόμενο μνημείο της εποχής, τον ναό της Ανουντσιάτα, που οφείλουμε να αναδείξουμε και να αποτελεί το επίκεντρο των διεθνών εορταστικών εκδηλώσεων.
Το νησί μας, αν και θα έπρεπε να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εορταστικές εκδηλώσεις, συνεχίζει να ακολουθεί ασθμαίνοντας την πρωτοπόρο Ναύπακτο, που επί δεκαετίες καρπώνεται τις δάφνες μιας ναυμαχίας στην οποία δεν είχε ουσιαστική συμμετοχή. Καταθέσαμε εγκαίρως προτάσεις που δυστυχώς έμειναν αναξιοποίητες. Είναι καιρός να δώσουμε στο ιστορικό γεγονός τη βαρύτητα που του αρμόζει.

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή