Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » ΔΑΣ: Όλοι οι εργαζόμενοι στους 3 Δήμους της Κέρκυρας πρέπει να έχουν δικαίωμα να είναι μέλη στον σύλλογο εργαζομένων στους ΟΤΑ

ΔΑΣ: Όλοι οι εργαζόμενοι στους 3 Δήμους της Κέρκυρας πρέπει να έχουν δικαίωμα να είναι μέλη στον σύλλογο εργαζομένων στους ΟΤΑ

Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας των Δημάρχων στους Δήμους,
η επέλαση των ελαστικών σχέσεων εργασίας κάθε μορφής (ΕΣΠΑ, 8άμηνα, σχολ. καθαρίστριες κλπ) έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και είναι πλέον γεγονός ότι υπάρχουν δήμοι που οι κακοπληρωμένοι συμβασιούχοι υπερτερούν έναντι των μόνιμων υπαλλήλων.
Λίγο πολύ τo ίδιο συμβαίνει και στους Δήμους της Κέρκυρας. Πληθώρα συμβασιούχων με λειψά εργασιακά δικαιώματα (σε κοινωνικές δομές, σχολικές καθαρίστριες κλπ.), γίνονται αποδέκτες εργοδοτικών πιέσεων, διακρίσεων και υποσχέσεων.
Ασπίδα προστασίας όλων των εργαζομένων, θα έπρεπε να είναι εκ προοιμίου
ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ. Αυτό όμως το τόσο θεμελιώδες και αυτονόητο για την ενιαία συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων, στην πράξη δυστυχώς δε συμβαίνει.
Το απαρχαιωμένο καταστατικό του συλλόγου ΟΤΑ Κέρκυρας, απαγορεύει να γίνονται μέλη του οι συμβασιούχοι. Εμείς ως ΔΑΣ επί δυο δεκαετίες διεκδικούμε την τροποποίηση του καταστατικού, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι με κάθε σχέση εργασίας να μπορούν να εγγράφονται στο σωματείο, με πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και κυρίως με το ισότιμο δικαίωμα του «εκλέγειν του και εκλέγεσθαι».
Η πλειοψηφία του Δ.Σ του συλλόγου ΟΤΑ όλα αυτά τα χρόνια κρατά αρνητική στάση, πλήρως ευθυγραμμιζόμενη με την εργοδοτική πλειοψηφία κυρίως της Συνδικαλιστικής Ανατροπής (ΣΥΝ.ΑΝ.), ΔΑΚΕ κλπ. στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία αποκλείει την εγγραφή συμβασιούχων και τη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες των πρωτοβάθμιων συλλόγων ΟΤΑ και στην εκλογή-εκπροσώπησή τους στην ομοσπονδία.
Τα τελευταία χρόνια τα μέλη της πλειοψηφίας της δ/σης του συλλόγου, για να θολώσουν την κατάσταση και να αποφύγουν την κατακραυγή πολλών συμβασιούχων που δικαίως διεκδικούσαν την εγγραφή τους στο σύλλογο… Επινόησαν εκ του πονηρού να βάζουν τους εργαζόμενους συμβασιούχους να υπογράφουν παραποιημένη αίτηση εγγραφής με μια δήλωση πως ο αιτούμενοι αποδέχονται ότι δεν θα έχουν δικαίωμα «εκλέγειν και εκλέγεσθαι», μέχρι να τροποποιηθεί το καταστατικό του συλλόγου. Με άλλα λόγια έκαναν συνειδητά «μαϊμού εγγραφές» μελών, στο μητρώο του συλλόγου!
…Όμως το κόλπο δεν άργησε να αποκαλυφθεί, ιδιαίτερα από τις εκλογές του 2018 και μετά:
Έτσι, το καταστατικό του συλλόγου μας παρά τις κούφιες υποσχέσεις της πλειοψηφίας στο ΔΣ, ουδέποτε τροποποιήθηκε ! Φυσικό αποτέλεσμα σε κάθε εκλογική διαδικασία οι συμβασιούχοι να διαπιστώνουν ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες, παρόλο που πολλοί έδιναν και δίνουν ακόμη μηνιαία οικονομική συνδρομή.
Φέτος όμως το παιχνίδι της εξαπάτησης (κυρίως σε συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες) προχώρησε σε άλλο επίπεδο. Διαρρέουν έντεχνα ψιθυρολογίες και φήμες αναφέροντας ότι η ΔΑΣ (αν είναι δυνατόν !) συμφώνησε, με την πλειοψηφία του ΔΣ… ότι δήθεν υπάρχει τρόπος να «παρακαμφθούν» τα εμπόδια του καταστατικού, επομένως οι συμβασιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση εγγραφής ώστε να γίνουν μέλη του συλλόγου ΟΤΑ Κέρκυρας.
ΛΕΜΕ: Τέρμα τώρα στην κοροϊδία των συμβασιούχων
και στα παιχνίδια με τις «μαϊμού εγγραφές» στο σύλλογο.
Ως ΔΑΣ ξεκαθαρίζουμε σε όλους τους εργαζόμενους:
 Η ΔΑΣ-ΟΤΑ έχει πανελλαδικά καθαρή θέση και γραμμή. Σε όσα σωματεία είμαστε πλειοψηφία, πρωτοστατήσαμε από χρόνια στην τροποποίηση των καταστατικών τους και μπορούν να εγγράφονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στα σωματεία που ηγείται η ΔΑΣ (π.χ. Θεσπρωτία, Γιάννενα, Πρέβεζα, Λευκάδα και σε πολλούς ακόμη νομούς της χώρας), αυτά είναι και τα πιο μαχητικά του κλάδου με πολλές κατακτήσεις. Για τη συνεπή αυτή στάση μας έχουμε συγκρουστεί με την εργοδοτική πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

 Κάνουμε ακόμη γνωστό, ότι ουδέποτε ήρθε απ’ την πλειοψηφία στο ΔΣ του συλλόγου ΟΤΑ Κέρκυρας, θέμα συζήτησης για τροποποίηση του καταστατικού ή για καθορισμό Γενικής Συνέλευσης που θα αποφάσιζε κάτι τέτοιο.
 Η πλειοψηφία της δ/σης του συλλόγου (με 8 απ’ τις 9 έδρες στο ΔΣ) αν πράγματι ήθελε να γίνει καταστατική συνέλευση για να τροποποιηθεί το καταστατικό, είχε κάθε δυνατότητα και τον χρόνο να το κάνει.
 Κεντρικά ως ΔΑΣ (για πολλοστή φορά), βάλαμε θέμα στη συνεδρίαση (4/9/23) του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ ώστε το ενδιάμεσο συνέδριο που θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβρη, να αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο ώστε να προκηρυχθεί ως καταστατικό συνέδριο, για να σταματήσει επιτέλους η αδικία της μη συμμετοχής των συμβασιούχων στις αρχαιρεσίες του κλάδου. Όμως οι παρατάξεις του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού αντί να πάρουν καθαρή θέση προτίμησαν ξανά… τα «ναι μεν, αλλά».
 Καταγγέλλουμε λοιπόν σε τοπικό επίπεδο στους δήμους της Κέρκυρας, όσους διακινούν ψεύδη και παραμυθιάζουν τους εργαζόμενους συμβασιούχους, εμπλέκοντας την ΔΑΣ (δηλ. την μειοψηφία στο ΔΣ με 1 έδρα) στα κουτοπόνηρα παιχνίδια τους.

Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους, για το ποιοι πραγματικά θέλουν την διεύρυνση των σωματείων, αλλά και ποιοι είναι αυτοί που μέσα σε συνθήκες ολομέτωπης αντεργατικής επίθεσης στα δικαιώματά μας, επιλέγουν να βάζουν διαρκώς εμπόδια στην ενιαία συνδικαλιστική έκφραση μόνιμων – συμβασιούχων, αλλά και στη συλλογική δράση.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !!!
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ο.Τ.Α.
ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ, ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή