Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Δήλωση Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας σχετικά με δημοσίευμα για πιθανή κατάργηση του Εφετείου Κέρκυρας

Δήλωση Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας σχετικά με δημοσίευμα για πιθανή κατάργηση του Εφετείου Κέρκυρας

“Χθες κυκλοφόρησε στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», ένα άρθρο του δημοσιογράφου Παναγιώτη Τσιμπούκη, το οποίο αναφέρεται στον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας που εκπονείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων το άρθρο αναφέρει:

«Αναφορικά με τα 19 Εφετεία που υφίστανται σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Επιτροπής Μικρούδη, κρίνεται αναγκαία η μείωσή τους τουλάχιστον κατά πέντε. Τα προς κατάργηση είναι τα Εφετεία Αγρινίου, Καλαμάτας και Χαλκίδας και σε δεύτερη φάση της Κέρκυρας και των Χανίων. Πάντως, δεν κρίθηκε απαραίτητη η χωροταξική μεταρρύθμιση των Εφετείων, αλλά θεωρείται αναγκαία η ανακατανομή των εφετειακών περιφερειών, μεταξύ των Εφετείων Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Γυθείου, Σπάρτης και Ναυπλίου».

Δεν ξέρουμε τις πηγές πληροφόρησης του εν λόγω δημοσιογράφου, όμως η «πληροφορία» που δίνει αντιβαίνει ευθέως στις έως τώρα ρητές και πανηγυρικές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Φλωρίδη και του Υφυπουργού Μπούγα περί μη κατάργησης δικαστικών σχηματισμών και ειδικά Εφετείων.
Επιστέγασμα αυτών των διαβεβαιώσεων ήταν η ρητή δήλωση του έχοντος την γενική ευθύνη του δικαστικού χάρτη Υφυπουργού Μπούγα την 09/01/2024, σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώπιον όλων των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ιονίων Νήσων και δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλία, Αιτωλοακαρνανία) και των αντίστοιχων κυβερνητικών Βουλευτών των περιφερειών αυτών, σε ερώτημα μου, ΟΤΙ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΤΑΙ.
Παρών ήταν και ο Βουλευτής Κερκυρας κ. Στ. Γκίκας.
Η ίδια διαβεβαίωση είχε δοθεί από τον Υφυπουργό και στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας (η οποία υπάγεται στην δικαιοδοσία του Εφετείου μας), όταν σε αντίστοιχη σύσκεψη είχε ομοίως ζητήσει διαβεβαίωση διατήρησης του Εφετείου μας και παραμονής της Θεσπρωτιας σε αυτό.
Όλη αυτή η παραφιλολογία, αναφορικά με το Εφετειο μας, οδηγεί σε απίθανα και αλλόκοτα σενάρια που δεν στέκουν, βεβαίως ούτε καν στη λογική.
Δηλαδή η Ελλάδα που αποτελείται από 13 Περιφέρειες, θα έχει 12 από αυτές με έδρα εφετείου στην Πρωτεύουσα τους και 1 (την Κέρκυρα) χωρίς;;;
Η’ θα βάλουμε το ιστορικό και παμπάλαιο Εφετειο της Κέρκυρας στην ίδια ζυγαριά με Εφετεία που δημιουργήθηκαν εξαιτίας τοπικιστικών και πολιτικών αιτημάτων τα τελευταία χρόνια;
Ή, αλήθεια, θα έχουμε ένα επίσης ιστορικής σημασίας σοφρωνιστικό κατάστημα που εμπεριέχει κρατούμενους από κακουργήματα, χωρίς η Κέρκυρα να διαθέτει Εφετείο το οποίο θα τα δικάζει;
Δεν δεχόμαστε καν και δεν θα δεχθούμε να μπούμε σε μια τέτοια παρανοϊκή συζήτηση.
Η απάντηση μας είναι ένα απόλυτο ΟΧΙ.
Η Κέρκυρα δεν θα αποψιλωθεί από καμία άλλη υπηρεσία, όπως ατυχώς γίνεται τα τελευταία χρόνια, πόσο μάλλον από αυτήν που είναι η σημαντικότερη.
Αρκετά!
Από κάποιον ή κάποιους αυτό πρέπει να σταματήσει.
Δεν θα το επιτρέψουμε.
Η μάχη θα είναι σκληρή και η μορφή της μάχης αυτής θα είναι ακόμα και ακραία, αν χρειαστεί.
ΘΕΛΟΥΜΕ τους συμπολιτες μας αφυπνισμένους και δίπλα μας.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΞΑΝΑ άμεση ρητή και πανηγυρική έγγραφη και προφορική διαβεβαίωση – δέσμευση από τον Υπουργό και Υφυπουργό Δικαιοσύνης ότι ΔΕΝ θα πειράξει το Εφετείο μας, ούτε σε πρώτη φάση ούτε σε δεύτερη φάση, και ότι κάθε συζήτηση περί κατάργησης ή συγχώνευσης του είναι εκτός πραγματικότητας και εκτός συζήτησης και επίσης ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ από τους Βουλευτές μας κ.κ. Γκίκα, Αυλωνίτη και Μπιάγκη, τον Περιφερειάρχη ΙΝ κ. Τρεπεκλή, τον Δήμαρχο κ. Κέρκυρας & ΔΝ κ. Πουλημένο, τον Δήμαρχο βόρειας Κέρκυρας κ. Μαχειμάρη, τον Δήμαρχο νότιας Κέρκυρας κ. Χειμαριώτη, τον Δήμαρχο Παξών κ. Βλαχόπουλο και τον Πρόεδρο του ΔΣ Θεσπρωτίας κ. Μπέζα, να προβούν σε ρητές και εγγραφές δηλώσεις στήριξης της ύπαρξης του ιστορικού Εφετείου Κέρκυρας, ως αδιαπραγμάτευτη Αρχή και Αξία του τόπου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ
ΓΙΑΝΝΗΣ Μ. ΚΟΝΤΟΣ”.

Επιστροφή Στην Κορυφή