Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Δένδιας στο Economist: Ο αναθεωρητισμός δεν είναι αποδεκτός τον 21ο αιώνα

Δένδιας στο Economist: Ο αναθεωρητισμός δεν είναι αποδεκτός τον 21ο αιώνα

«Ο αναθεωρητισμός δεν είναι αποδεκτός στον 21ο αιώνα», τόνισε ο Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «συμπεριφορές που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν τη γεωπολιτική ισορροπία και σταθερότητα και διαταράσσουν τα συμπεφωνημένα σύνορα δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλες δυνάμεις, σε αναθεωρητικές δυνάμεις να υπονομεύσουν την εύθραυστη σταθερότητα μιας ιστορικά ευαίσθητης περιοχής», είπε αναφερόμενος και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Δένδιας απάντησε: «Αν ο πρόεδρος Ερντογάν και το τουρκικό κατεστημένο συνειδητοποιήσουν ότι για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν κανόνες σε αυτό το παιχνίδι, Διεθνές Δίκαιο, Δίκαιο της Θάλασσας, και κάθε συζήτηση πρέπει να λάβει υπόψη της αυτό το πλαίσιο και οι συμμετέχοντες πρέπει να σεβαστούν ότι η άλλη χώρα έχει διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, η κυριαρχία δεν είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και στην Ευρώπη, τότε υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες, εάν, βεβαίως καταλήξουμε σε ένα σημείο κοινής κατανόησης με την Τουρκία. Αυτή η κατανόηση περιλαμβάνει και την επίλυση του Κυπριακού. Αν αφήσουμε το Κυπριακό στην άκρη θα επιστρέψουμε και θα μολύνουμε αυτές τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο μέλλον».

«Όμως, αν από την άλλη πλευρά η Τουρκία έχει ακόμα το όνειρο να γίνει ο τοπικός ηγεμόνας και απλά κερδίζει χρόνο λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, τότε λυπάμαι ότι αργά ή γρήγορα θα κάνουμε βήματα προς τα πίσω και θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση όπως αυτή που αντιμετωπίσαμε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το 2020-21», είπε στη συνέχεια ο κ. Δενδιας που συμπλήρωσε σχετικά: «Αν έπρεπε να επιλέξω θα ήλπιζα ότι θα συμβεί το πρώτο και οφείλω να πω ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί για να επιλύσει τη διαφορά με την Τουρκία. Και όπως πάντα λέμε, χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό».

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρατήρησε πως μετά την επανεκλογή του άλλαξε πορεία. «Αντιμετωπίζουμε την τελευταία του θητεία, έχει μεγάλες φιλοδοξίες να φτάσει στο ίδιο ύψος με τον Ατατούρκ και ίσως πιο ψηλά και αυτή είναι η τελευταία του ευκαιρία να αφήσει τη σφραγίδα του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δένδιας: Η Ελλάδα έχει πρωτεύοντα ρόλο και λόγο για όλα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης
Σε ότι αφορά στην περιοχή των Βαλκανίων τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει, με πολύ ουσιαστικό τρόπο, την εμπέδωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και τη διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης και η ορθότητα της επιλογής της να λειτουργήσει ως γέφυρα των βαλκανικών χωρών προς την Ευρώπη επιβεβαιώθηκε από τα γεγονότα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«”Η στρατηγική για τη νοτιοανατολική Ευρώπη καθορίζει τα επόμενα βήματα της πολιτικής μας και μας οδηγεί στην αντιμετώπιση και άλλων κινδύνων και προκλήσεων, όπως ο εξτρεμισμός, η τρομοκρατία, η εμπορία ανθρώπων, η ξενοφοβία, ο αντισημιτισμός. Για όλα αυτά η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα πρωτεύοντα ρόλο. Η συνεργασία, η αλληλοκατανόηση, ο ευρωατλαντικός δρόμος, αλλά και η δημοκρατία, η δημιουργία Θεσμών συμμετοχής, το περήφανο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι ο δρόμος που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας και την περιοχή μας”, επισήμανε.

Δένδιας: Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτύξει δυναμική μητρόπολης των Βαλκανίων
«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αναπτύξει δυναμική μητρόπολης των Βαλκανίων», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Gala Dinner «The Outlook for Europe», το οποίο διεξάγεται στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist στη Θεσσαλονίκη.

«Υπό αυτήν την έννοια», συμπλήρωσε, «αυτό το συνέδριο είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά. Είναι ένα πολύ σημαντικό συνέδριο», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι τα θέματα «τα οποία αναλύονται νομίζω ότι καλύπτουν έναν ευρύτερο κύκλο. Αφορούν και την οικονομία αλλά και την γεωπολιτική της ευρύτερης περιοχής».

Πηγή: iefimerida.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή