Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Βιβλική καταστροφή, απέραντη λίμνη ο θεσσαλικός κάμπος

Βιβλική καταστροφή, απέραντη λίμνη ο θεσσαλικός κάμπος

Ασύλληπτη είναι η καταστροφή στη χώρα, λόγω των πλημμυρών που έφερε το συντριπτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Tέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη αγνοούνται. Ο Βόλος και άλλες πόλεις της Μαγνησίας πνίγηκαν στα λασπόνερα και έμειναν χωρίς νερό και ρεύμα. Ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη. Στον Παλαμά Καρδίτσας οι κάτοικοι ανέβηκαν στις στέγες περιμένοντας να έρθουν διασώστες. Πλημμύρισαν περιοχές στη Βόρεια Εύβοια και η κατάσταση και στις Σποράδες είναι πολύ δύσκολη. Η έντονη νεροποντή έφερε πλημμύρες και αδιανόητα σκηνικά μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας.

Στο Δήμο Παλαμά στο νομό Καρδίτσας μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας ολόκληρα χωρία έχουν βυθιστεί από τις πρωτοφανείς καταιγίδες μακράς διάρκειας με τις οποίες χτυπάει από τη Δευτέρα το βράδυ τη χώρα μας η κακοκαιρία. Οι κάτοικοι καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να προστατέψουν τις οικογένειες τους, ενώ φοβούνται μήπως κάτω από τα νερά εντοπιστούν άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να αποφύγουν τους ορμητικούς χειμάρρους.

Το ύψος του νερού σε κάποιες περιοχές φτάνει έως τα τέσσερα μέτρα, γεγονός που δεν επιτρέπει σε σωστικά συνεργεία και κλιμάκια της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας να πλησιάσουν έτσι ώστε να απεγκλωβίσουν κόσμο.

Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές τονίζουν ότι στην καταστροφή συνέβαλε η υποχώρηση αναχωμάτων και στο σπάσιμο φραγμάτων σε ποταμούς της περιοχής. Στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού συμμετέχει και ο στρατός. Πάνω από 4.800 κλήσεις έχει δεχτεί η Πυροσβεστική.

Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία, είπε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την έκτακτη ενημέρωση στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας για τις εξελίξεις με την κακοκαιρία «Daniel» και τις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές.

Όπως επισήμανε, όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του -ΕΜΑΚ, Πυροσβεστικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ και Τοπική Αυτοδιοίκηση- στη Θεσσαλία, ενώ προσέθεσε ότι από την Πολιτική Προστασία επιχειρούν δυνάμεις από την 1η, 2η, 4η, 5η, 6η, 7η, 8η ΕΜΑΚ, συνολικά 195 οχήματα και 480 άτομα, ΕΜΑΚ και πυροσβέστες.

 

Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, δηλαδή τα ελικόπτερα διάσωσης, όπως γνωστοποίησε ο κ. Κικίλιας, ξεκίνησαν πριν από λίγο οι πρώτες πτήσεις, με ένα Super Puma και τέσσερα Bell του Πυροσβεστικού Σώματος και ακολουθούν ένα Super Puma και ένα Bell των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς μέχρι πρότινος -λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν- δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, ο Πρωθυπουργός ανέβαλε την προγραμματισμένη και καθιερωμένη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

 

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή