Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Βενετία… Καρναβάλι 2024. Γράφει η Μαρία Σουρβίνου

Βενετία… Καρναβάλι 2024. Γράφει η Μαρία Σουρβίνου

Η πόλη των τεναγών, που επιπλέει στη μαγική λιμνοθάλασσα, κυριαρχούσε κάποτε σε όλη τη Μεσόγειο και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θρύλος για εκείνους που ζούσαν μακριά και δεν είχαν άλλη επιθυμία από το να βρεθούν κάποια μέρα κοντά της και να γνωρίσουν τις ομορφιές και τα μυστήριά της. Γοητευτική και ανεξάντλητη πραγματικότητα για τους θερμόαιμους και ευέξαπτους κατοίκους της που, μεθυσμένοι από την ομορφιά της, ξεκινούσαν για όλες τις γωνιές της γης για να της φέρουν θησαυρούς από την Ασία και την Αφρική και να την κάνουν ακόμα πιο όμορφη και πιο πλούσια.

Ένας από αυτούς και ο Βενετσιάνος έμπορος Μάρκο Πόλο, ξεκίνησε τον 13ο αιώνα από τη Βενετία και ταξίδεψε στα βάθη της Ασίας, φτάνοντας μέχρι την Κίνα, στην αυλή του Κουμπλάι Χαν. Αφιερωμένο στον Μάρκο Πόλο και στο θαυμαστό ταξίδι του στην Ανατολή το Καρναβάλι της Βενετίας 2024, αφού φέτος συμπληρώνονται 700 χρόνια από τον θάνατό του.

Αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές Καρναβάλι στην Ευρώπη, το Καρναβάλι στη Βενετία έχει μία ατμόσφαιρα ξεχωριστή, που ταξιδεύει τους επισκέπτες του σε μία άλλη εποχή. Επιτηδευμένα φορέματα της αναγεννησιακής εποχής, εξωτικά χρωματιστά φτερά και καπέλα, εκκεντρικές και κομψές μάσκες, ενώ η χαρακτηριστική παιχνιδιάρικη μελωδία της tarantella ακούγεται από άκρη σε άκρη και τα παιχνίδια των αρλεκίνων δίνουν και παίρνουν μπροστά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Πρόκειται για το μακροβιότερο καρναβάλι στον κόσμο, με τις ρίζες του να χάνονται στον χρόνο, όταν άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων γιόρταζαν μεταμφιεσμένοι το τέλος του χειμώνα και την έλευση της άνοιξης. Όσο διαρκούσε η γιορτή, οι κάτοικοι της Βενετίας ήταν ελεύθεροι να σατιρίζουν τους άρχοντες της εποχής, να παίζουν τυχερά παιχνίδια και να συμμετάσχουν σε χορούς, κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους.

Λέγεται ότι το Καρναβάλι της Βενετίας ξεκίνησε από τη νίκη της Γαληνοτάτης εναντίον του Πατριάρχη της Ακυληίας Ουλρίκο ντι Τρέβεν το έτος 1162, η οποία εορτάστηκε με χορούς και συγκεντρώσεις στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Επίκεντρο του καρναβαλιού είναι οι χαρακτηριστικές βενετσιάνικες μάσκες, ζωγραφισμένες στο χέρι και διακοσμημένες με φτερά και πολύτιμους λίθους. Πλήθος παραδόσεων συνδέεται με τις φαντασμαγορικές και πολύχρωμες μάσκες, η κάθε μία με τη δική της ιστορία. Οι κατασκευαστές των μασκών (οι mascherari) απολάμβαναν ιδιαίτερη θέση στην κοινωνία, με τους δικούς τους νόμους και τη δική τους συντεχνία. Η βενετσιάνικη μάσκα εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Μεσαίωνα. Οι άνθρωποι φοβούνταν να δείξουν τα πραγματικά τους συναισθήματα και να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Πίσω από τις μεταμφιέσεις τους μπορούσαν να αποκτήσουν όποια ταυτότητα ήθελαν. Επίσης, οι άνθρωποι φορούσαν μάσκες για να κρυφτούν από οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα: τυχερά παιχνίδια, πολιτικά σκάνδαλα, ή ακόμα και παράνομες σχέσεις.

Η πιο χαρακτηριστική και πιο παράξενη μάσκα του βενετσιάνικου καρναβαλιού είναι ο Medico della Peste. Οι Βενετσιάνοι γιατροί φορούσαν τη μάσκα με το μακρύ ράμφος, σε εποχές που η πλωτή πολιτεία μαστίζονταν από επιδημίες.

Η μάσκα είναι λευκή και αποτελείται από ένα κοίλο ράμφος, προκειμένου ο γιατρός να κρατά τις αναπνευστικές του οδούς μακριά από τον ασθενή, ενώ γύρω από τα μάτια διακοσμείται με κρυστάλλους. Ο ρόλος του γιατρού στο βενετσιάνικο καρναβάλι είναι συμβολικός και υπενθυμίζει στους χαρούμενους ανθρώπους τη λατινική ρήση Memento Mori, να έχουμε δηλαδή μνήμη θανάτου….
[συνεχίζεται]

Επιστροφή Στην Κορυφή