Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Αναθεωρημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων  από το ΤΑΙΠΕΔ: Αναζητείται  επενδυτής για Λευκίμμη, κανονικά η μαρίνα Megayacht στην Κέρκυρα

Αναθεωρημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων  από το ΤΑΙΠΕΔ: Αναζητείται  επενδυτής για Λευκίμμη, κανονικά η μαρίνα Megayacht στην Κέρκυρα

Το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (Asset Development Plan-ADP) που ενέκρινε αρχές Σεπτεμβρίου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), περιλαμβάνει 33 αποκρατικοποιήσεις λιμένων, μαρίνων, ακινήτων, συμμετοχών σε άλλες επιχειρήσεις, ιαματικών πηγών κ.λπ. Πολλές από αυτές είναι προχωρημένες, με την έννοια ότι έχει εξευρεθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Συγκεκριμένα έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής σε 14 αποκρατικοποιήσεις (Εγνατία Οδός, Αττική Οδός, Οργ. Λιμένος Ηγουμενίτσας κ.λπ.), ενώ απομένει η εξεύρεση προτιμητέου επενδυτή σε τουλάχιστον 15 περιουσιακά στοιχεία (Οργ. Λιμένος Βόλου, Μαρίνα Αργοστολίου, Μαρίνα Λευκίμμης, ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας, ακίνητο Βερβερόντας Πόρτο Χέλι κ.ά.).

Το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ακόμη ότι δεν έχει αποφασιστεί η διαδικασία αξιοποίησης για πολλά περιουσιακά στοιχεία π.χ. λιμάνια Πάτρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, ιαματική πηγή Θερμοπυλών, Μαρίνας Σκύρου κ.ά. Επίσης, για τις διαθέσεις μετοχών σε εισηγμένες (Helleniq Energy, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) και μη-εισηγμένες εταιρείες (ΔΕΠΑ Εμπορίας), το ΤΑΙΠΕΔ κρατά κλειστά χαρτιά, αναφέροντας ότι «εξετάζονται οι επιλογές αξιοποίησης» των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.

Μόνον για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) αναφέρει ότι αναμένει «την υλοποίηση της επιλεγμένης μεθόδου αξιοποίησης», η οποία δεν είναι άλλη από την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε την αξιολόγηση δυνατοτήτων αξιοποίησης (του 30% των μετοχών ΔΑΑ) μέσω εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών με διάθεση των υφιστάμενων μετοχών του». Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ στο αναθεωρημένο ADP δεν παρέχει καμία εκτίμηση του χρόνου υλοποίησης της διάθεσης των μετοχών ΔΑΑ.

 

Το ΤΑΙΠΕΔ ακόμη εκτιμά ότι στα δύο επόμενα τρίμηνα θα εκκινήσουν τουλάχιστον οκτώ διαγωνισμοί αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων κυρίως λιμένων/μαρίνων και ακινήτων.

Ακολουθεί η αναλυτική περιγραφή των περιουσιακών στοιχείων του αναθεωρημένου ADP και οι αναφορές του ΤΑΙΠΕΔ. 

ΛΙΜΕΝΕΣ/ΜΑΡΙΝΕΣ

 1. 10 Οργανισμοί Λιμένων & μαρίνες: Στο ΤΑΙΠΕΔ έχει δοθεί το 100% των μετοχών των οργανισμών διαχείρισης λιμένων Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου. Οι λιμένες Καβάλας και Κέρκυρας αξιοποιούνται με τη μέθοδο της υποπαραχώρησης, ο λιμένας Αλεξανδρούπολης θα αξιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ενώ στους λιμένες Ηρακλείου, Ηγουμενίτσας, Βόλου, Λαυρίου έχει επιλεγεί η πώληση του 67% των μετοχών. Για τους λιμένες Ελευσίνας, Ραφήνας και Πάτρας, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η διαδικασία αξιοποίησης. Για το λιμένα Λαυρίου, έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης συμβούλων με στόχο να καταστεί το πρώτο «πράσινο» λιμάνι της χώρας. Στο ΤΑΙΠΕΔ επίσης έχουν μεταβιβαστεί 17 μαρίνες της χώρας με στόχο τη αξιοποίησή τους. Οι μαρίνες Χίου και Αλίμου έχουν μεταβιβαστεί σε επενδυτές, οι μαρίνες Πύλου και Αργοστολίου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας και οι μαρίνες Ιτέας, Καλαμαριάς, Μυκόνου, Ζακύνθου, Ρόδου, Σκιάθου και Ν. Επιδαύρου βρίσκονται σε στάδιο εκκίνησης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίησή τους. Για τις μαρίνες Κατάκολου, Γλυφάδας, Πάρου, Κω, Αγ. Νικολάου και Σκύρου μένει να αποφασιστεί η διαδικασία αξιοποίησης.
 2. Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε. (ΟΛΑ): Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσλάβει σύμβουλο προκειμένου να προχωρήσει την αξιοποίηση του λιμένα με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Είναι ο μοναδικός λιμένας ο οποίος αξιοποιείται με ίδιους πόρους του δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ.
 3. Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. (ΟΛΗΓ): To οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την πώληση του 67% του ΟΛΗΓ στον όμιλο Grimaldi εκτιμάται μέσα στις επόμενες ημέρες με την καταβολή του αντιτίμου των 84 εκατ. ευρώ.
 4. Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. (ΟΛΗ): Τον Ιούνιο ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής ο όμιλος Grimaldi με τίμημα ύψους 80 εκατ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι θα υπογράψει τη σύμβαση πώλησης του 67% του ΟΛΗ και ταυτόχρονα θα γίνει κύρωση της σύμβασης πώλησης στην Βουλή μέχρι τέλος του έτους.
 5. Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε. (ΟΛΒ): Την ερχόμενη Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου αναμένεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών των τεσσάρων ενδιαφερομένων επενδυτών για την απόκτηση του 67% του ΟΛΒ.
 6. Μαρίνα Πύλου: Το περασμένο Μάρτιο το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή για την 40ετή παραχώρηση της μαρίνας Πύλου στην κοινοπραξία των ΤΕΜΕΣ και D-Marin. Το ΤΑΙΠΕΔ θέλει μέχρι τέλος έτους να ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και η συναλλαγή.
 7. Μαρίνα Αργοστολίου: Έχουν προκριθεί έξι σχήματα και αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την 35ετη (συν 10 έτη προαιρετικά) για την παραχώρηση της Μαρίνας.
 8. Λοιπές Μαρίνες προς διαγωνισμό: Σύμφωνα με το νέο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων αναμένεται η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης των μαρίνων Ιτέας, και Καλαμαριάς μέσα στο δ’ τρίμηνο του έτους, των μαρίνων Μυκόνου και Ζακύνθου μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024, ενώ εκκρεμούν διοικητικές πράξεις για τις μαρίνες Ρόδου, Σκιάθου και Ν. Επιδαύρου. Πάντως το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι δεν θα αργήσει και στις τρεις τελευταίες ένας διαγωνισμός για την αξιοποίησή τους.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ/ΥΠΟ-ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

 1. Οργανισμός Λιμένος Καβάλας Α.Ε. (ΟΛΚ) – Σταθμός πολλαπλών χρήσεων: Μετά την έγκριση της σύμβασης υποπαραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εκκρεμεί η κύρωσή της στην Βουλή, η πλήρωση όλων των αναβλητικών αιρέσεων και η είσπραξη του τιμήματος.
 2. Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε. (ΟΛΚΕ) – Μαρίνα Megayacht – Κέρκυρα: To ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε το μοναδικό ενδιαφερόμενο Lamda Marinas προτιμητέο επενδυτή για το έργο της ανάπτυξης και 40ετούς υποπαραχώρησης της μαρίνας megayacht στην Κέρκυρα. Το τίμημα που θα καταβληθεί στη διάρκεια της υποπαραχώρησης ανέρχεται σε 89 εκατ. ευρώ. Εκκρεμεί η έγκρισης της σύμβασης υποπαραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
 3. Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε. (ΟΛΚΕ) – Μαρίνα Λευκίμμης: H ωρίμανση του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού υποπαραχώρησης της μαρίνας στο α’ τρίμηνο του 2024.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

 1. Εγνατία Οδός Α.Ε.: Στo α’ τρίμηνο του 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση των της παραχώρησης του οδικού άξονα στο νέο παραχωρησιούχο (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και στο β’ τρίμηνο αναμένεται η λειτουργία υπό το νέο καθεστώς παραχώρησης. Η σχετική σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ εκκρεμεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αύξηση των διοδίων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται από το Ελληνικό Δημόσιο, η αδειοδότηση των σηράγγων και η έκδοση Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων σημείων του άξονα που έχουν λήξει οι σχετικές άδειες. Από την πλευρά της Εγνατίας Οδού, αναμένεται η ολοκλήρωση των εναπομεινάντων σταθμών διοδίων, η εγκατάσταση εξοπλισμού για την αδειοδότηση των σηράγγων, ενέργειες απαλλοτριώσεων για τους κάθετους άξονες και τέλος η συλλογή όλων των στοιχείων για την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης παραλαβής.
 2. Αττική Οδός: Ανακηρύχθηκε πρόσφατα ο νέος παραχωρησιούχος για την 25ετή λειτουργία του άξονα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).
 3. Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα (ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας): Στις 31 Μαρτίου 2023 κηρύχθηκε άγονος ο σχετικός διαγωνισμός. Το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι αξιολογεί τα επόμενα βήματα.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

 1. Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Εμπορίας Α.Ε.: Λόγω νομικών επιπλοκών ο διαγωνισμός βρίσκεται σε αναστολή. Το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί τις εναλλακτικές επιλογές. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν διεργασίες μετά του έτερου μετόχου της εταιρείας (Helleniq Energy) προκειμένου να αποφασιστεί η στρατηγική, αλλά εκτιμάται δεν θα έχουμε οριστικές αποφάσεις πριν την Άνοιξη του 2024.
 2. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (ΔΑΑ): Αναμένεται η εισαγωγή στο ΧΑ (IPO) ενώ έχουν επιλεγεί οι χρηματο-οικονομικοί σύμβουλοι. Ο πιθανώς χρόνος διεξαγωγής της διάθεσης των μετοχών και η έναρξη της διαπραγμάτευσης τοποθετείται στο α’ τρίμηνο του 2024.
 3. HELLENIQ ENERGY (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. -ΕΛΠΕ): Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογούνται οι επιλογές στην αξιοποίηση της συμμετοχής του στο 35,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Helleniq Energy.
 4. Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) Α.Ε.: Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογούνται οι επιλογές στην αξιοποίηση της συμμετοχής του στο 24,02% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ.
 5. Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ) Α.Ε.: Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογούνται οι επιλογές στην αξιοποίηση της συμμετοχής του στο 11,3% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ.

ΑΚΙΝΗΤΑ

 1. Ηλεκτρονική δημοπρασία 10 (e–auction Χ): Πώληση 42 ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών συμμετοχής στη δημοπρασία λήγει την ερχόμενη Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου. Η δημοπρασία περιλαμβάνει ακίνητα (κυρίως γεωτεμάχια) σε Κρήτη (Ιεράπετρα) και Θεσσαλονίκη.
 2. Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκοπούλου: Έχει επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής, Aplekton Holdings (συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη) με τίμημα 6,5 εκατ. ευρώ και ετήσιο μίσθωμα 180.000 ευρώ. Αναμένονται η έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και η υποβολή του σχετικού φακέλου μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται στο τέλος του έτους.
 3. Πρώην εργοταξιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου ΑΒΚ 314: Έχει επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής και αναμένεται η έγκριση της σύμβασης πώλησης των 4 όμορων ακινήτων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
 4. Γούρνες Ηρακλείου: Έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή, ύψους 42 εκατ. ευρώ με τη REDS AE και το ακίνητο έχει μεταβιβαστεί στην εταιρεία.
 5. Ακίνητο στη θέση Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι: Για την πώληση του ακινήτου έκτασης 615 εκατ. ευρώ έχει προκηρυχθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός και αναμένεται η υποβολή προσφορών στις 24 Οκτωβρίου. Είναι ο δεύτερος διαγωνισμός που διενεργείται για το ίδιο ακίνητο. Το προς πώληση ακίνητο, είναι μέρος μιας μεγαλύτερης έκτασης (974 στρεμμάτων) που είχε απαλλοτριωθεί το 1973 με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου με σκοπό τη δημιουργία αεροδρομίου.
 6. Ακτή και κάμπινγκ Αγίας Τριάδας: Η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του ακινήτου έκτασης 126,6 στρεμμάτων με 600 μέτρα παραλιακού μετώπου στο τέλος του έτους.
 7. Ακίνητο στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής (ΑΒΚ 254): Στις αρχές Αυγούστου ανακηρύχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής και αναμένεται το κλείσιμο της συναλλαγής μέχρι το τέλος του έτους.
 8. Πρώην ακίνητο ΕΟΜΜΕΧ, στις οδούς Κορυζή και Θράκης στον Ταύρο (Δήμος Ταύρου- Μοσχάτου): Μετά από πολλούς μήνες, επιτεύχθηκε η έγκριση της πώλησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται το κλείσιμο της συναλλαγής μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024. Το ακίνητο απέκτησε μεγάλη Ολλανδική εταιρεία ανάπλασης ακινήτων.
 9. Ακτή και κάμπινγκ Ποσειδίου Κασσάνδρας: Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το ΤΑΙΠΕΔ. Στο ακίνητο, που απαρτίζεται από τέσσερα επιμέρους περίπου όμορα ακίνητα, έχει έκταση 287 στρεμμάτων και προβλέπεται η έναρξη του διαγωνισμού αξιοποίησης μέσα στο α’ εξάμηνο του 2024. Δεν έχει επιλεγεί ακόμη η μέθοδος αξιοποίησης. Ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων, τουριστικές υποδομές (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ κ.λπ.), αθλητικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, εμπορικά κέντρα κ.ά.
 10. Ακίνητο Φυλακών Κασσάνδρας: Το παραθαλάσσιο ακίνητο έκτασης 126 στρεμμάτων που βρίσκεται στην Αγ. Τριάδα του Δήμο Θερμαϊκού, αναμένει την προκήρυξη του διαγωνισμού. Η διαδικασία νομικού και τεχνικού ελέγχου βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους. Η διαδικασία αξιοποίησης θα αποφασιστεί με βάση την ζήτηση.

ΑΚΙΝΗΤΑ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ

 1. Ακίνητο Ιαματικής Πηγής Καμένων Βούρλων – Λουτρόπολις: Το ακίνητο έκτασης 468 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει το ξενοδοχείο «Γαλήνη» και διάφορα άλλα κτίσματα, αναμένεται να περιέλθει το επόμενο διάστημα στον ανακηρυγμένο προτιμητέο επενδυτή (Όμιλος Μήτση). Η αξιοποίηση γίνεται με μακροχρόνια μίσθωση 40 ετών.
 2. Ακίνητο κάμπινγκ Καμένων Βούρλων (Κονιαβίτη): Για το ακίνητο έκτασης 800 στρεμμάτων που βρίσκεται στα Καμένα Βούρλα, αναμένεται η αξιοποίηση μέσω μίσθωσης της ιαματικής πηγής και πώλησης παραθαλάσσιου ακινήτου. Μετά από τρεις διαδοχικές παρατάσεις ο διαγωνισμός διεξάγεται την ερχόμενη Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2023. Παράλληλα αναμένεται η έγκριση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ.
 3. Ακίνητο Ιαματικής Πηγής Θερμοπυλών: Για το ακίνητο έκτασης 785 στρεμμάτων (αξιοποιήσιμα είναι τα 115 στρέμματα λόγω αρχαιολογικών, δασικών κ.ά. περιορισμών) αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία αξιοποίησης το α’ τρίμηνο του 2024. Ο τρόπος αξιοποίησης είναι ανοικτός.
 4. Ακίνητο Ιαματικής Πηγής Υπάτης: Είναι η πιο αργοπορημένη αξιοποίηση η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του 2024. Περιλαμβάνει ακίνητο 700 στρεμμάτων, ακίνητα εκτός λειτουργίας και υδροθεραπευτήριο εν λειτουργία.

ΠΗΓΗ:powergame.gr

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή