Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Έναρξη λειτουργίας κτηματολογικού γραφείου Ιονίων Νήσων

Έναρξη λειτουργίας κτηματολογικού γραφείου Ιονίων Νήσων

Ξεκινάει, σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ιονίων Νήσων του ν.π.δ.δ Ελληνικό Κτηματολόγιο με έδρα την πόλη της Κέρκυρας (ΦΕΚ 5332/Β/07-09-23).

Το Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων, μετά την κατάργηση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Κέρκυρας και του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Επιλιμνίων, είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ: Αγίου Ιωάννου, Αλεπούς, Άφρας, Εβροπούλων, Ερεικούσσης, Καναλίου, Κερκυραίων, Μαθρακίου, Οθωνών, Κάτω Κορακιάνας, Αγίου Αθανασίου, Αγίου Μάρκου, Αγρού, Αλειμματάδων, Άνω Κορακιάνας, Αρκαδάδων, Βαλανείου, Γαρδελάδων, Δουκάδων, Δροσάτου, Καστελλάνων Γύρου, Κρήνης, Λακώνων, Λιαπάδων, Μακράδων, Μεσαριάς, Πάγων, Σκριπερού, Σωκρακίου, Χωρεπισκόπων της Π.Ε. Κέρκυρας.

Μετά και την ένταξη των παραπάνω υποθηκοφυλακείων στο Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, σήμερα, λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 54 από τα 75 Υποκαταστήματα τους. Το επόμενο διάστημα, με ταχείς ρυθμούς, προχωράμε προς την ολοκλήρωση της οριστικής δομής.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωράει ψηφιακά, ώστε να αποτελεί μια σύγχρονη δομή που να ανταποκρίνεται πλήρως στην ψηφιακή εποχή, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας το χρόνο των συναλλαγών. Μέσω ευέλικτων ψηφιακών εφαρμογών, που βρίσκονται στο gov.gr και την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr, οι πολίτες και οι επαγγελματίες διευκολύνονται στις συναλλαγές τους, οι ουρές στα Κτηματολογικά Γραφεία εξαλείφονται και οι μεταβιβάσεις ακινήτων επιταχύνονται.

Με την έναρξη της λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων, μετά την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών του Κτηματολογικού Γραφείου θα πραγματοποιείται ψηφιακά.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες:

• Η καταχώριση συμβολαίων από πολίτες και επαγγελματίες, καθώς και η έρευνα των επαγγελματιών στην κτηματολογική βάση θα μπορούν να γίνονται και ψηφιακά.
• Οι αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών/αντιγράφων (π.χ κτηματολογικό διάγραμμα) θα πραγματοποιούνται και θα παραλαμβάνεται μόνο ψηφιακά (7/24).
• Το πρωτόκολλο θα είναι αποκλειστικα ηλεκτρονικό.
• Τα μεγαρόσημα στα πιστοποιητικά και στις αιτήσεις καταργούνται.
• Οι πληρωμές θα γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω POS.
• Οι επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων θα κατατίθενται ηλεκτρονικά.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
Διεύθυνση: Ιωάννη Θεοτόκη 63, 49132, Πόλη της Κέρκυρας
Τηλ.: 26610 38513

Για τα έντυπα των αιτήσεων και γενικές πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr.

ΚΕΡΚΥΡΑ ->
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ->
ΕΛΛΑΔΑ ->
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ->
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ->
ΚΟΣΜΟΣ ->
ΑΠΟΨΕΙΣ ->
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ->
Ο ΚΟΥΚΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ->
Επιστροφή Στην Κορυφή