Τίτλοι Ειδήσεων
Αρχική » Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π το Σάββατο ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π το Σάββατο ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.), πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 23-09-2023, μέσω της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης «e:Presence.gov.gr», ενόψει της επιδείνωσης του καιρού από την Κυριακή 24/09/2023. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κέρκυρας Γεώργιος Ναούμ, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Βόρειας Κέρκυρας Σκέμπρης Θεοφάνης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Κέρκυρας Γιώτης Θεοχάρης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νότιας Κέρκυρας Διονύσης Μίαρης, ο Δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος, ο Διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Σοφιανός, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Κέρκυρας Νεκτάριος Θεοδωράκος, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκος Κολοβός, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας Σπυρίδων Σκολαρίκης και από τις εθελοντικές ομάδες ο Ανδρέας Κορίκης.
Επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων στην διαχείριση των γεγονότων.

Επιπλέον, οι φορείς εφιστούν την προσοχή των πολιτών κατά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με το Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού για την Κυριακή 24/09/2023 προβλέπονται αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές, κυρίως στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες ενώ με το από 22-09-2023 Επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού – Ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα της ΕΜΥ/ΕΜΚ, που ισχύει από Δευτέρα 25/09/2023, επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Αναλυτικά:
Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Καρδίτσας και Τρικάλων) καθώς και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια προβλέπονται βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας και προς τις βραδινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανόν τις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στο νομό Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας.

Μετά τα ανωτέρω παρακαλούμε:

α) Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γ.Γ.Π.Π. και τον σχεδιασμό των υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

β) Για την ενημέρωση (μέσω των ΜΜΕ) των πολιτών, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις και να διαφυλαχτεί η ασφάλεια των πολιτών.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Κέρκυρας συνιστά στους πολίτες:
● Να μην αγνοούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα Δελτία Καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Αρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κ.λ.π.
● Να μεταβάλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε αυτές να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων και να αποφύγουν τις μη επείγουσες μετακινήσεις.
● Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
● Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.
● Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιών ή των χώρων εργασίας τους.
● Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
● Να μην κρατούν ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο, διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Να αποσυνδέσουν τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
● Να αποφεύγουν να αγγίζουν τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο), καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
● Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
● Να ενημερώνονται τακτικά για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
● Να αποφεύγουν τις διασταυρώσεις με χείμαρρους.
● Να αποφεύγουν τη στάθμευση των οχημάτων κάτω από δένδρα κ.λ.π.
● Να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητό τους στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Να μείνουν μέσα στο αυτοκίνητο και να ανάψουν τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης).
● Να μην καταφύγουν ποτέ κάτω από ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
● Να βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από τις οικίες δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.
● Να αποφύγουν την εργασία σε υπόγειους χώρους.
● Να μην πλησιάζουν σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Γενικές οδηγίες για έντονα καιρικά φαινόμενα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στον σύνδεσμο: www.civilprotection.gr.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κέρκυρας παραμένει σε 24ωρη ετοιμότητα και επεμβαίνει όπου και όποτε ζητηθεί.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

Επιστροφή Στην Κορυφή